zondag 29 mei 2011

Zee van zilveren licht; Anderland 4 - Tad Williams

(bericht oorspronkelijk gepubliceerd op 24 april 2011)

Ge-wel-di-ge combinatie van "fantasy" en "SF". SF in de zin van waanzinnige technische hoogstandjes en fantasy in de vorm van magische, alternatieve (maar bovenal virtuele!) werelden.

Acht jaar geleden begon ik voor het eerst aan deze serie, toen internet nog betrekkelijk nieuw was en het online gamen nog in de kinderschoenen stond. Nu, na tweede lezing, in een tijd waarin films in behoorlijke 3D beleving al een feit zijn en de graphics van online games steeds realistischer worden, kan ik helemaal blij en opgewonden raken van de gedachte dat ik - ofwel "mijn generatie" dertigers- misschien nog ga meemaken dat Anderland realiteit wordt.

De serie speelt zich af in de nabije toekomst waarin men middels internetbrillen 'inplugt' en dan als avatar toeft in de bijna fysieke onlinewereld. Nog een stap verder kun je gaan door met een speciaal pak in een soort bad met gel te gaan liggen; van alle bewegingen die je maakt worden de prikkelingen virtueel omgezet en je beleving in de internetwereld wordt zo nog realistischer.

Dan blijkt er "achter" de normale internetwereld nog een heel scala aan verborgen werelden te bestaan. Internetprogramma's die extreem realistisch zijn en door een groep miljardairs is ontworpen met het idee hun eigen ik -hun hele bewustzijn- permanent te downloaden naar de wereld van hun keuze. Zo denken zij voor eeuwig te kunnen blijven leven. Als een groepje hackers per ongeluk in dit Anderland terecht komen zijn de miljardairs dan ook niet blij, zeker niet wanneer het groepje om onduidelijke redenen niet meer offline kan. Zo dwalen ze noodgedwongen door de vele überrealistische werelden zoals bijvoorbeeld dat van Alice in Wonderland en van Tolkien, maar ook minder bekende, vaak bizarre werelden. Ondertussen moeten ze hopen dat voor hun fysieke lichamen wordt gezorgd én moeten ze in Anderland in leven zien te blijven: als een avatar sterft raakt de fysieke persoon in mysterieuze coma. En dat terwijl ze opgejaagd worden door een huurmoordenaar en ook het beveiligingssysteem van het Anderland programma zijn best lijkt te doen hen te 'deleten'..!

Wáánzinnig spannende verhaallijnen, met vele boeiende personages. Het lezen van deze serie is één grote wervelende avonturenrit. De mensen die ik enthousiast heb gemaakt over Anderland waren stuk voor stuk verslaafd en hadden de 4 boeken allemaal in no time uit. Het mag denk ik met recht een unieke serie genoemd worden en gezien de aanhoudende technische/virtuele ontwikkelingen verheug ik me nu al op een derde lezing; Tad Williams heeft 8 jaar geleden al zoveel "voorspeld" dat inmiddels is uitgekomen, dus wie weet...

Vooral ook voor WoW (World of Warcraft) gamers geheid een aanrader.

ØØØØØ




















Auteur(s): T. Williams
NUR: Pockets spanning
ISBN: 9789024553297 
Paperback, € 9,98, 957 pagina's, 2004
Uitgever: Poema Pocket

Geen opmerkingen:

Een reactie posten