zondag 29 mei 2011

Limiet - Frank Schätzing

(bericht oorspronkelijk gepubliceerd op 30 april 2011)

Ruim 1100 pagina's lang de aandacht vasthouden op de manier waarop het boek mij 'had' is best knap. Tenenkrommend spannend en boeiend tot tot in de minste passages! Het is lastig om dit boek bij een bepaald genre in te delen, want het is van alles tegelijk... science fiction/fantasy, een thriller, soms neigend naar horror...

Het speelt zich af in de nabije toekomst, waarin een Amerikaanse miljardair erin is geslaagd de maan te exploiteren; er wordt helium-3 gewonnen dat op aarde steeds meer gebruikt wordt als alternatieve brandstof. Natuurlijk houden alle continenten en wereldleiders hem nauwlettend in de gaten en het is afwachten op verdere claims op het maanterrein. Wanneer de miljardair een hotel op de maan opent en beroemde gasten uitnodigt, hackt een chinees meisje geheime gegevens waaruit blijkt dat er sabotage gepland staat tijdens de opening. Ze 'verdwijnt' en een amerikaanse detective krijgt opdracht haar te vinden.

Wat volgt is een spannende speurtocht vol explosies en geweld, afgewisseld door intriges en bedrog op de maan. Daarnáást wordt nog haarfijn ingegaan op de politieke kant van de hele heisa, want wat voor gevolgen hebben de ontwikkelingen op de maan voor de verhoudingen tussen de oppermachten? Wie heeft het grootste belang bij de ondermijning ervan? Verder lees je ook uitgebreid wat er speelt bij de gasten op de maan- persoonlijke drama's te over, maar ook praktischer leed zoals bijvoorbeeld het effect van (langdurige) gewichtsloosheid.

Hoewel er wel erg véél personages gevolgd worden maakt dat het boek behalve dik ook wel heel afwisselend. Ik vond het geweldig om me via dit verhaal voor te stellen dat deze technische ontwikkelingen wellicht binnen niet onafzienbare tijd werkelijkheid zouden kunnen worden! De beschreven sfeer op de maan sprak zeer tot mijn verbeelding. Filmisch geschreven, vol vaart. Wanneer je eenmaal gegrepen bent door het verhaal leg je dit boek niet meer 1, 2, 3 weg!

ØØØØØ




















Auteur(s): Frank Schätzing
NUR: Thriller
ISBN: 9789022997284 
Paperback, € 25,00, 1089 pagina's, 2010
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten