zondag 29 mei 2011

Doodskap - Arnaldur Indridason

(bericht oorspronkelijk gepubliceerd op 7 mei 2011)

Raar om op te merken, maar dit boek is interessant maar een beetje een tegenvaller tegelijk. Hoewel ik nog niet eerder zelf een boek van Indridason gelezen had, waren mijn verwachtingen van zijn nieuwste vrij hoog gespannen. Na goede recencies gelezen te hebben en reclameposters van Doodskap gezien te hebben was ik erg benieuwd en ben er enthousiast aan begonnen.

Het gaat over een Yslandse inspecteur (leeftijd blijft een beetje vaag) die een beetje worstelt met zichzelf, over zijn doodbloedende relatie en de daarbij rijzende vraag of hij niet teveel lijkt op zijn eigengereide, wat snobbistische moeder, én tegelijkertijd werkt aan meerdere zaken. Hij voert haast een one man show op, want hij werkt om onduidelijke redenen zonder zijn vaste partners. Bovendien verleent hij een vriend een gunst en gaat voornamelijk op eigen houtje op onderzoek.

Tip: lees dit boek liever niet zonder Indridason's vorige boeken met dezelfde personages gelezen te hebben. Per boek wisselt hij van perspectief vanuit zijn vaste hoofdpersonages, en je krijgt zo gewoon niet genoeg gegevens om alles volledig te kunnen begrijpen óf om een echte binding -dat gevoel van vertrouwdheid als je een serie leest- te gaan voelen met de hoofdpersoon. Op zich valt het verhaal in hoofdlijnen overigens wél goed te volgen, maar het scheelt gewoon wel veel in leesplezier.

Dat viel me dus tegen, al ligt dat voornamelijk aan mijzelf. Het is een vlot leesbaar, en ook interessant verhaal. Mooi meegenomen is dat je een duidelijker inzicht krijgt hoe het gekomen is dat Ysland een megaschuld heeft uitstaan bij (onder andere) Nederlandse banken.

Nog een klein, wellicht beetje kinderachtig minpuntje, dat ik echter wel heel storend vond: die onmógelijke namen! Ik moest voortdurend checken wie nou wie was- zelfs of het nou een mannen- en of een vrouwennaam betrof...

Aardige, maar niet erg bijzondere thriller. Wel interessant genoeg om de andere boeken alsnog te lezen.

ØØØOO


















Auteur(s): Arnaldur Indridason
NUR: Literaire thriller
ISBN: 9789021439501 
Paperback, € 19,95, 285 pagina's, 2011
Uitgever: Rainbow Zilver

Geen opmerkingen:

Een reactie posten