zondag 29 mei 2011

Hyperion - Dan Simmons

(bericht oorspronkelijk gepubliceerd op 21 mei 2011)

Deze omnibus omvat twee delen van het SF Hyperion/Endymion kwartet. Hiervan heb ik alleen het eerste deel gelezen (in een losse boekband), dat zich qua opzet onderscheidt van de andere drie delen. Als je als lezer openstaat voor een open einde kan dit boek losstaand gelezen worden. Het verhaal gaat over een groepje pelgrims in de 28e eeuw op de mysterieuze planeet Hyperion. De mensheid-verdeeld over meerdere planeten- staat op het punt in oorlog te raken met een ander, superieur ras en er hangt een sfeer van verdoemenis. De tocht van deze pelgrims is de rode draad van het verhaal. Daar worden de persoonlijke verhalen van de pelgrims - waar het eigenlijk omgaat- aan gehangen. Deze totaal verschillende figuren hebben elk hun dramatisch verhaal dat hun aanwezigheid –meest onwillige terugkeer- op Hyperion verklaart en licht werpt op de staat van algehele mobilisatie. Tot slot bereiken ze hun bestemming, elk met een bepaalde verwachting, al dan niet hoopvol.

Dan Simmons is een geweldig auteur. Net als in zijn historische (!) roman Drood baseert hij zijn verhaal op een literair gegeven uit het verleden, ditmaal het gedicht Hyperion van J. Keats. De spanning zit niet zozeer in actie als wel in zijn goede karakteronderbouwing, het beschrijven van hun motieven en innerlijke conflicten. Daarnaast is hij een meester in het creëren van sfeer. De duistere, creepy omgeving en het oneindig troosteloze van de toekomst kun je bijna proeven. Wat dat betreft deden de verhalen sterk denken aan Isaac Asimov, een van de belangrijkste SF 'grondleggers' .

Even voor de goede orde; ik heb Hyperion dus bewust als stand-alone gelezen. Niet zozeer omdat ik de andere drie delen niet wíl lezen, maar vooral omdat het moeilijk is aan deze (wat oudere) boeken te komen.

ØØØØO



















Auteur(s): D. Simmons
Ondertitel: hyperion & De ondergang van Hyperion
NUR: Science fiction
ISBN: 9789024522590 
Paperback, € 19,95, 990 pagina's, 2007
Uitgever: Luitingh

Geen opmerkingen:

Een reactie posten