zondag 29 mei 2011

Valse Dageraad - Jan van Aken

(bericht oorspronkelijk gepubliceerd op 28 mei 2011)

Een pareltje, deze historische schelmenroman. Zo’n boek dat maakt dat je niet kunt wachten met verder lezen en waarmee je je met een verwachtingsvol gevoel op de bank nestelt om vervolgens heerlijk urenlang vermaakt te worden. Tenminste, dat had ik!

De (onvrijwillig) tot monnik benoemde 99-jarige Hroswith verhaalt zijn leven, waarvan met name de eerste veertig jaar veelbewogen en avontuurlijk waren. Zijn talloze omzwervingen brachten hem vanuit het Hoge Noorden kriskras door heel Europa en tot diep in Rusland- zijn vertelsels maken dat de wereld anno 1000 na Christus ineens al een stuk kleiner lijkt. Hij ontmoet vele historische figuren, bemoeit zich zijdelings met de politiek en maakt de ondergang van het Karolingische Rijk mee.

Behalve dat het boek boeiend, vlot, humoristisch en leerzaam is, sprak het mij vooral ook erg aan omdat het gaat over (de liefde voor) boeken. Reden van Hroswith om te schrijven is zijn gedrevenheid om boeken te creëren, daar kunnen er volgens hem niet genoeg van zijn. Heel zijn leven lang snakt hij werkelijk naar boeken. Hij ziet ze graag, speurt ernaar - steelt ze zelfs-, verslindt ze in allerlei talen en variaties. Hij reist graag, maar bovenal wil hij lézen, Maar natuurlijk waren er in die tijd nog maar weinig boeken… Zijn grote droom is het herscheppen van een bibliotheek à la de legendarische vergane bibliotheek van Alexandrië. Die kans lijkt hij te krijgen, totdat echter het Karolingische tijdperk tot een einde komt. Zijn smachten naar leesvoer, zijn enthousiasme wanneer hij een hem onbekend boek ontdekt- heel herkenbaar!

Ook ik ontkom niet aan een vergelijking met Eco. Die gaat niet helemaal eerlijk op, vind ik. Het is zeker waar dat Van Aken net zo grondig onderzoek heeft gepleegd naar de bewuste historische periode. Het boek is in zekere zin aantrekkelijker om te lezen, aangezien Van Aken veel dynamischer en filmischer schrijft. Tegelijkertijd mís ik alleen het erudiete en het mystieke van Eco, de diepere gelaagdheid in zijn boeken. Die maken dat je na gaat denken over dingen. Ze gaat uitzoeken. Dit boek overspoelt je en laat je je gewillig meedrijven: het heeft wat minder “bite”, om het populair te stellen. Wat eigenlijk nou wel weer juist de kracht is van het boek. Aanrader!!!

ØØØØO




















Auteur(s): J. van Aken
Ondertitel: het leven van Hroswithus Wikalensis, wereldreiziger en geleerde
NUR: Literaire roman, novelle
ISBN: 9789044618082 (aangekondigd, verwacht jul 2011)
Paperback, € 15,00, 316 pagina's, 2011
Uitgever: Prometheus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten