zondag 29 mei 2011

De verborgen universiteit; De erfenis van Richard Grenville 1 - Natalie Koch

(bericht oorspronkelijk gepubliceerd op 18 mei 2011)

Alexa Westerhof is als een Harry Potter in vrouwelijke vorm die gaat studeren... maar het is eigenlijk helemaal niet eerlijk dit boek er verder mee te vergelijken. Wat een geweldige Nederlandse fantasy!

Magi en non-magi blijken door elkaar over de hele wereld te leven. De non-magi onwetend van het bestaan van de magi, en de magi zorgvuldig hun tovertalenten verbergend er een tweede, geheim leven naast leidend. Dat is noodzakelijk, want magie wordt in de maatschappij nog altijd niet begrepen noch getolereerd, maar het gelieg is tegelijkertijd ook stuitend . Want er moet veel gelogen worden tegenover de non-magi.

Dat ondervindt Alexa wanneer ze ontdekt dat er in de universiteit in Londen waar ze gaat studeren een magi-universiteit verborgen is. Eén die min of meer parallel is aan de gewone universiteit, maar alleen toegankelijk is voor magi. Zoals Alexa er één blijkt te zijn. Behalve die ontdekking en de ontwikkeling van haar talent, komt ze steeds meer te weten over het raadselachtige verleden van haar vader die ze nooit gekend heeft. Daarnaast raakt ze verwikkeld in een spannende onderneming om non-magi en magi te redden die ín een mysterieus, betoverd boek beland zijn en er niet meer uit kunnen komen. Ze wordt daarbij geholpen door aardige én minder aardige magi-docenten, van wie niet helemaal duidelijk is wie ze kan vertrouwen. De mensen worden gered, maar wie zat er uiteindelijk achter? Wat heeft het precies te maken met haar eigen familieverleden?

Spannend en origineel. Vlot geschreven. Daarnaast ook nog inhoudelijk diepgaand, met kwesties over de afkomst en eigen identiteit (nature/nurture), over begrip en tolerantie, filosofie over het Bestaan e.d. Het maakt het boek hierdoor eigenlijk aantrekkelijk voor zowel de jeugd als voor de volwassen fantasy-liefhebber.

Wat is het moeilijk om nog een jaar te wachten op het volgende deel…

ØØØØØ



















Auteur(s): Natalie Koch
Ondertitel: de erfenis van Richard Grenville
NUR: Literaire roman, roman
ISBN: 9789021439525 
Gebonden, € 22,50, 623 pagina's, 2011
Uitgever: Querido's Uitgeverij BV, Em.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten