zondag 29 mei 2011

De jongen in het Achterhuis - Sharon Dogar

(bericht oorspronkelijk gepubliceerd op 31 maart 2011)

Het is natuurlijk erg gewaagd om een fictief verhaal te baseren op één van 's werelds beroemdste dagboeken, het dagboek van Anne Frank. De periode in het achterhuis gezien vanuit Peter, voor wie Anne Frank destijds gevoelens ontwikkelde.

Eerlijk gezegd was ik zelf behoorlijk sceptisch vóór het lezen - en ook tijdens het lezen was ik voortdurend bezig met de authenticiteit van het Peter-perspectief en de personagebeschrijvingen in het algemeen. Het was een rare beleving, om te lezen over mensen die je zo goed 'kent' (in een ruimte die ik ook zelf bezocht heb in A'dam) door het bewuste dagboek maar dan vanuit een heel andere invalshoek. Ik moest mezelf voortdurend voorhouden dat de gebeurtenissen écht gebeurd zijn, maar nu anders ingekleurd; naar mógelijkheid van echt gebeurd zijn. Klinkt raar, was ook raar- maar het pakte wel overtuigend uit!

Achteraf gezien -als het je lukt er in mee te gaan- is het een prachtig, heel geloofwaardig boek. Ontroerend, grappig, maar vooral boeiend tegelijk. Overigens is het tweede deel dat Peters verblijf en sterven in het concentratiekamp vertelt wel absoluut het sterkst en het aangrijpendst.

ØØØØO



















Auteur(s): Sharon Dogar
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789026160028 
Gebonden, € 16,95, 320 pagina's, 2011
Uitgever: de Fontein Jeugd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten