zondag 29 mei 2011

De belevenissen van een muurbloem - Stephen Chbosky

(bericht oorspronkelijk gepubliceerd op 12 april 2011)

Vóór ik met het lezen van dit boek begon had ik er al veel over opgevangen op (Engelstalige) forums. The perks of being a wallflower is in de Verenigde Staten 12 jaar geleden al verschenen en zorgt nu nog altijd voor veel ophef en discussies. Nu pas -met de toenemende erkenning van het Young Adult genre in Nederland- is hier de vertaling onlangs verschenen.

Aangezien het verhaal in de vorm van brieven aan de Lezer is gegoten leefde ik in de veronderstelling dat het boek net zoiets zou zijn als Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 1/2 (Sue Townsend), qua inhoud en vooral qua absurde humor zoals mij de titel deed vermoeden. Dat bleek niet het geval. De perikelen van deze 15-jarige Charlie zijn heel wat heftiger en beslist niet humoristisch.

Charlie is een opvallend onsociale (in de zin van onvermogend), eenzelvige jongen die bevriend raakt met een paar jaar oudere eindexamenklassers. Door hen komt hij met allerlei heftige dingen in aanraking: drugs, homorelaties, ongewenste zwangerschappen. Dit alles beschouwt hij in zijn brieven op een vreemd afstandelijke manier. In alle situaties reageert hij óf verbazingwekkend stijf en passief óf barst hij in werkelijk gierende huilbuien uit. Natuurlijk zijn pubers moeilijk in te schatten en razen de hormonen door hun lijf; het gedrag van Charlie is toch echt duidelijk niet normaal. Pas tegen het einde wanneer hij uit een psychose verteld te zijn gekomen blijkt wat er nu precies met hem aan de hand is, en dat is inderdaad heftig en controversieel. Zonder al teveel van het verhaal prijs te willen geven kan ik wel zeggen dat hem het ergste wat een kind kan overkomen is aangedaan.

Het boek is recht voor z'n raap en geen enkel taboe wordt geschuwd. De vreemde verteltrant en toon van Charlie zorgen op zich trouwens wel degelijk voor humor. De meest bizarre situaties vertelt hij op zo'n droge, naïeve toon dat het beeld dat hij op je netvlies creëert haast absurd wordt. Tegelijkertijd vond ik juist dát het zwakke -of beter, enigszins teleurstellend- aan dit boek; Charlie is ronduit zo abnormaal dat het uiteindelijk zó vervreemdend werkt, en het moeilijk is met hem 'mee te gaan', laat staan je met hem te vereenzelvigen.

Een boek alleen al omwille van de discussie en actualiteit de moeite waard om te lezen- een boek waar je na lezen een standpunt over móet innemen.

ØØØOO


















Auteur(s): Stephen Chbosky
NUR: Fictie 15+
ISBN: 9789044617368 
Paperback, € 14,95, 253 pagina's, 2011
Uitgever: Prometheus

2 opmerkingen:

  1. Beste, weet u waar u het Nederlandstalige boek van de belevenissen van een muurbloem kunt kopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas is het boek al een poos niet meer nieuw leverbaar. Het zou dus nog eventueel ergens toevallig in een boekhandel op de plank moeten staan of anders tweedehands op de kop getikt moeten worden.

      Verwijderen