zondag 29 mei 2011

Een meisje van hiernaast - Stefan Kiesbye

(bericht oorspronkelijk gepubliceerd op 27 mei 2011)

Nogal heftige novelle die het midden houdt tussen een boek(je) voor volwassenen en een YA boek.

Een 13-jarige jongen in de 70’er jaren, die woont in zo’n typisch, deprimerend aftands, troosteloos fabrieksdorpje ergens in Duitsland. Een kleine woongemeenschap met al even typische bewoners. Hij en zijn vriendjes weten van gekkigheid haast niet wat ze moeten doen, experimenteren in de liefde en halen ongein uit. Erge ongein, want zo eindigt een vijandelijk bendelid als een halve gehandicapte nadat zij hem in elkaar geslagen hebben. In een lange, broeierige zomer ontdekken ze een gevangen gehouden meisje dat zich door erbarmelijke omstandigheden niet verder heeft kunnen ontwikkelen dan het niveau van een wild dier. Ze ontfermen zich over haar en houden haar geheim. Intussen lopen de gemoederen tussen de rivaliserende bendes steeds hoger op, evenals de situatie thuis. Het kan niet anders dan dat de gebeurtenissen in één grote, dramatische climax eindigen.

Dat dit boekje maar 3 sterren van mij krijgt komt voornamelijk omdat het absoluut mijn smaak niet is. Het plot líjkt te onwaarschijnlijk om waar te kunnen zijn, maar tegelijkertijd lees en hoor je te vaak in het nieuws dat dit soort dingen werkelijk gebeuren. Het –opmerkelijk- dunne boekje is rauw en expliciet, extreem droog qua stijl. Er is totaal geen sprake van humor of zelfs maar ironie. De broeierige sfeer kruipt bijna letterlijk het boek uit en krijgt de lezer steeds meer in zijn greep. Persoonlijk werd ik steeds meer vervuld van een gevoel van van afschuw en afkeer, maar dat hangt denk ik ook wel af van wat een lezer kan hebben aan shockerende onderwerpen en daden.

In de VS waar de (Duitse) auteur in 2004 debuteerde sloeg het boek in als een bom. Ook in Duitsland zelf –nadat de auteur het persoonlijk vertaalde- zorgde het voor opschudding en kreeg zelfs een belangrijke prijs voor beste Krimi van het jaar. Nu is het onlangs in het Nederlands uitgebracht en is het afwachten of het hier dezelfde impact gaat hebben.

Het is een verhaal om in één ruk uit te lezen zo intrigerend- je wordt er alleen dus echt niet gelukkiger van.

ØØØOO




















Auteur(s): Stefan Kiesbye
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle
ISBN: 9789029575232 
Paperback, € 14,95, 144 pagina's, 2011
Uitgever: Arbeiderspers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten