donderdag 20 oktober 2011

Witte kat - Holly Black

Wat als sommige mensen beschikken over magie die door middel van aanraking van blote huid bijvoorbeeld gevoelens of herinneringen kan veranderen, of iemand zelfs kan doden? Dan wordt de magie verboden, iedereen moet handschoenen dragen en verdenking& achterdocht heersen in sociale contacten.  

 Zo toont tenminste deze spannende Young Adult fantasyroman (NB eerste deel van wat een trilogie zal gaan worden). Het boek speelt zich af in een alternatieve hedendaagse maatschappij. In de jaren 30 van de vorige eeuw hield daar de Amerikaanse Drooglegging niet het verbod op alcohol in, maar het verbod op gebruik van magie. Vloekwerkers worden mensen met magie denigrerend genoemd. Wat vaak ook terecht is, want sommige van de magische vermogens zijn uitermate geschikt om te bedriegen en de boel op te lichten.
De Drooglegging heeft geleid tot het ontstaan van diverse elkaar rivaliserende Maffia-achtige Vloekwerkerfamilies. 16-jarige Cassel is als enige zónder magisch talent geboren in een familie van oplichters die naar de pijpen dansen van een grote Vloekwerkersbaas. Maar ís Cassel  wel zo talentloos?

Cassel wordt door zijn familie in bescherming genomen nadat hij een meisje heeft vermoord in een vlaag van passionele woede. In zijn nachtmerries nadien wordt hij regelmatig bezocht door een witte kat die hem om hulp vraagt. Zijn vage herinneringen aan het verleden beginnen hem op te vallen. Cassel realiseert zich dat hij ‘bewerkt’ moet zijn door magie. Wanneer hij dat eenmaal inziet, is het hek van de dam. Zijn poging te achterhalen wie hier achter zit, en waarom, brengt hem en zijn familie in gevaar. Onduidelijk is waar hij zijn loyaliteit moet leggen.  Magie corrumpeert tot in de diepste lederen, zoals blijkt.

Een spannende, complexe intrige met veel vermakelijke en interessante vondsten. Het boek kan eigenlijk geheel als losstaand verhaal gelezen worden, maar persoonlijk ben ik wel erg benieuwd naar het volgende deel.

ØØØOO
















Auteur(s): Holly Black
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789047517009 
Paperback, € 18,99, 336 pagina's, 2011
Uitgever: Van Goor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten