zondag 9 oktober 2011

De Penderwicks - Jeanne Birdsall

Opvallend tijdloos, charmant kinderboek. Het deed me een beetje denken aan De geheime tuin van Burton en De kinderen van Bolderburen van Astrid Lindgren, qua intimiteit, gemoedelijkheid en ouderwets onschuldig kattekwaad.  Het is een Amerikaans boek, maar doet op de een of andere manier een beetje ‘kneuterig Brits’ aan.

Het verhaaltje is simpel. Het draait allemaal meer om de doldwaze avonturen en vooral vele ongelukjes van de vier zusjes Penderwick. Samen met hun vader (hun moeder is lang geleden overleden) brengen ze de zomervakantie door in een huisje op landgoed Arundel.  Daar ontmoeten ze onder andere Jeffrey Tifton die lijdt onder het zware juk van zijn moeder en die naar de militaire school van zijn wijlen grootvader dreigt gestuurd te worden. Wanneer Mrs. Tifton meent dat Jeffrey te zeer onder de in- en inslechte invloed van de meisjes Penderwick raakt, wordt er extra vaart achter de plannen gezet…

Het perspectief wisselt tussen de zorgzame Rosalind (12), de fantasierijke schrijfster-in-spe Jane (11) , de baldadige en eigenzinnige Skye (10) en de verlegen kleuter met vleugeltjes Batty (4).  Weinig diepgaand allemaal, wel uitermate lief en (verboden woord)  scháttig- maar dan wel met pit. Echt een boek om in lange, donkere nachten de spoken mee te verdrijven. Of om het gevoel dat de wereld toch zo slecht niet is op te roepen.

Dit eerste deel van wat een vijfdelige serie zal worden is inmiddels in goedkopere versie verkrijgbaar, nu binnenkort de vertaling van het derde deel verschijnt.

ØØØØO




















Auteur(s): J. Birdsall
Ondertitel: een zomers verhaal over vier zusjes, twee konijnen en een heel interessante jongen
NUR: Fictie 10
ISBN: 9789055158478
Paperback, € 12,50, 287 pagina's, 2007
Uitgever: Gennep, Uitgeverij Van

Geen opmerkingen:

Een reactie posten