zondag 30 oktober 2011

Verwelken; The Chemical Garden Trilogy 1 - Lauren DeStefano

Als je wéét dat je niet ouder zult worden dan 20 jaar door een onvermijdelijk en dodelijk virus, leef je je korte leven als het ware met de galg in het vooruitzicht. Tegelijk met jou wordt geen enkele vrouw ouder dan 20, mannen sterven op 25jarige leeftijd. Op je 13e zwanger zijn is dan heel normaal, op je 16e ben je ongetrouwd al een ouwe vrijster.  

Het is de werkelijkheid in de nabije toekomst voor hoofdpersoon Rhine. Nadat de wereld bijna helemaal is verdronken zoeken genetische onderzoekers koortsachtig naar een antiserum  om de vreselijke ziekte –die doet denken aan tbc-  te verslaan. Ondertussen is de kloof tussen arm en rijk nog groter geworden. Kansloze wezen maken de wereld gevaarlijk met hun gewelddadige plundertochten. Rijke huisheren laten meisjes ontvoeren om te huwen en zwanger te maken in de hoop op (gezonde) kroost.

Dat overkomt ook Rhine, Cecily en Jenna. De drie worden gedwongen te trouwen met de 20jarige weduwnaar Linden. Zijn vader Vaughn (uit de zogenaamde Eerste Generatie, die nog wel ouder wordt) is arts- één die zijn zoon blijkt te manipuleren en die in het geniep op niets ontzienende wijze naar een antiserum zoekt. De meiden zitten gevangen op een prachtig landgoed, voor hun verdere leven, al duurt dat hooguit nog een jaar of vier.

 Een spannend, sociaal en psychologisch bijzonder boeiend gegeven. Rhine legt zich niet bij haar gevangenschap neer. In tegenstelling tot haar lotgenoten ‘verkommert’ (of: verwelkt) zij niet: de wil om te ontsnappen naar haar broer Rowan is haar drijfkracht. Toch komt ze af en toe innerlijk in conflict door haar groeiende liefde voor bediende Gabriel en diepe genegenheid voor haar zustervrouwen tegen wil en dank.  

De sfeer in dit boek is sinister en beklemmend. Het ik-perspectief en de onvoltooid tegenwoordige tijd waarin het is geschreven vergroten het gevoel van betrokkenheid en de vereenzelviging met Rhine. Als lezer word je je steeds weer bewust van het zwaard dat je voortdurend boven het hoofd hangt. Je kijk op Het Leven wordt hierdoor vanzelf in een heel ander perspectief geplaatst.

Een bijzonder boek over vergankelijkheid, verraad, liefde en genegenheid. Het eerste deel van een trilogie, waarvan deel 2 voor april 2012 staat aangekondigd. Dit eerste deel kan als gesloten verhaal en dus stand-alone gelezen worden. Daarom is het overigens niet uitgesloten dat het verhaal niet verder zal gaan met Rhine als hoofdpersoon. Hoe dan ook kijk ik er naar uit!

ØØØØO






















Auteur(s): Lauren DeStefano
NUR: Fictie 15+
ISBN: 9789047516682 
Paperback, € 17,50, 350 pagina's, 2011
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten