dinsdag 11 oktober 2011

Lumen - Christoph Marzi

Derde van Marzi's Fantasy reeks over de oeroude metropolen. Helaas nog niet in het Nederlands vertaald en het ziet er ook niet naar uit dat dit op korte termijn gaat gebeuren.  Vandaar dat ik het maar onvertaald in het Duits ben gaan lezen.

Lijvig, maar weer heerlijk om te lezen, dit boek. Viel mij het tweede deel Lilith (zie dit blog voor een eerder verslag) een beetje tegen, dit deel haalt weer het originele, indrukwekkende niveau van het eerste deel Lycidas. Het verhaal barst uit zijn voegen van symboliek en mystiek, rustend op diverse peilers uit mythen en sagen. Klassieke verhalen uit de hele wereld blijken terug te leiden tot dezelfde bronnen en samen te hangen met spraakmakende gebeurtenissen uit de geschiedenis. 

Het verhaal gaat verder twee jaar nadat trickster Emily met behulp van haar eeuwenoude vijandin Lilith Londen heeft weten te bevrijden van vampieren. Nu wordt Londen geteisterd door een mysterieuze mist die de geest rooft van mensen en ze tot moord en zelfdoding brengt. Daarnaast treedt er overal een plotse en zeer plaatselijke droogte op die letterlijk alles en iedereen tot stof doet vervallen. Het lijkt er op alsof de oude families Manderley en Mushroom weer met elkaar proberen af te rekenen.  Het zit echter héél wat ingewikkelder in elkaar. Aan Emily, haar mentor Wittgenstein en consorten om complot na complot te ontrafelen. Verraad en misleiding zijn strijk aan zet; wederom is de wereld géén plek waar je vrolijk van wordt.

Bijzonder complex en spannend boek. In al zijn fabelhaftigheid eigenlijk verbijsterend nuchter en reëel. Het verhaal loopt namelijk min of meer goed af (hoewel ik het overigens helemaal niet eens ben met de -onverwachte, en beslist minder goed onderbouwde- keuze van Emily voor nieuwe vriend Tristan!), maar Marzi geeft de lezer te kennen dat Het Kwaad niet kán worden uitgeroeid. De wereld is gulzig. Tja.

ØØØØØ




















Auteur(s): Christoph Marzi
NUR: Duitstalig (te bestellen via reguliere boekhandel)
ISBN: 9783453810815
Taschenbuch, € 14.00, 798 pagina's, 2006
Uitgever: Heyne Verlag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten