donderdag 20 oktober 2011

Grafteken - Arnaldur Indridason

Bijzonder toch om je door het lezen van een boek te realiseren hoeveel er door de opkomst van internet is veranderd in nog geen 15 jaar tijd. Een van de eerste delen van de literaire thriller-serie over Erlendur, Olí en Elinborg Grafteken uit 1998 is nu opnieuw uitgegeven.  Het verhaal blijkt ‘verouderd’ en verrassend actueel tegelijk.  

Aan de ene kant is daar het ontbreken van huidig maatschappelijk fenomeen “infobesitas” (teveel aan informatie), iets dat leidt tot een letterlijke speurtocht naar achtergronden in Ysland. Aan de andere kant is dit boek haast een kolfje naar de hand van demonstranten Occupy die momenteel wereldwijd protesteren tegen de macht van de economie.

Rechercheur Erlunder en collegae ontdekken namelijk na de dood van een jong heroinehoertje een ver reikend en geheel onvermoed complot van een corrupte zakenman. Een complot dat de hele westelijke bevolking dupeert. Mensen worden als schaakstukken verzet en geofferd in een spel van economische belangen. 

De zakelijke verhaallijn wordt gekleurd door allerlei persoonlijke, meest dramatische verhalen. Overkoepelend thema’s zijn (zelf)vernietiging, en vergane onschuld- niets zo geschikt als de typische Yslandse natuur- en woongebieden om dat opvallend mooi naar voren te brengen. Een sfeervol, weemoedig verhaal.  

ØØØØO



















Auteur(s): Arnaldur Indridason
NUR: Literaire thriller
ISBN: 9789021441368
Paperback, € 15,00, 256 pagina's, 2011
Uitgever: Querido's Uitgeverij BV, Em.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten