vrijdag 19 oktober 2012

Stormgevaar - Elizabeth George


Aan het begin van Stormgevaar maakt de moeder van 14-jarige Becca King een veelbelovende opmerking. Er bestaan meerdere soorten schuld, zegt ze- en als Becca dat niet al weet, dan zal ze daar nog wel achter komen. Een waarschuwing met voorspellende kracht, want niet lang daarna belandt Becca in een situatie die hier inderdaad alles mee te maken heeft.

Ze moet halsoverkop vluchten als ze ongewild ontdekt dat haar stiefvader schuldig is aan de moord op zijn zakenpartner. Becca vangt namelijk gedachten op van mensen. Flarden die ze ‘fluisteringen’ noemt en die ze alleen kan verdringen door een geluidsapparaatje met geruis te dragen. Ervan overtuigd dat haar stiefvader haar ook wil vermoorden, neemt ze een andere identiteit aan en duikt ze onder in een andere staat, op een eiland. Aangewezen op zichzelf en afhankelijk van de vriendelijkheid van anderen probeert ze niet op te vallen in de besloten gemeenschap. Ze gaat zelfs gewoon naar school en maakt vrienden- maar ook vijanden. Het valt niet mee als je gedachten kunt lezen en meer van de mensen weet dan hen lief is. Veel van de eilandbewoners waar Becca mee omgaat leven in conflict met elkaar én met zichzelf. Getroubleerd door hun verstrengelde verledens leven zij nu in argwaan en gaan gebukt onder schuldgevoelens. Alsof Becca niet al genoeg geplaagd wordt raakt ze ook nog eens zijdelings betrokken bij een moordaanslag op een populaire jongen op school. En dat terwijl ze’ low-profile’ moet blijven. Deze raadselachtige en bedreigende situatie dwingt haar zich in allerlei onmogelijke bochten te wringen. Het cliché “niets is wat het lijkt” gaat letterlijk voor alles op.

Stormgevaar is het eerste deel van wat de Fluistereiland-serie moet gaan worden. Een beetje vreemd eigenlijk, want het lijkt alsof alles wat er te vertellen valt over dit eiland verteld ís. De (mega)cliffhanger is voorspelbaar maar komt tegelijkertijd uit de lucht vallen, zo banaal als hij is. De overkoepelende ‘normale’ verhaallijn staat in bijna vloekend contrast met de afgesloten bijzondere verhaallijn. Jammer: als stand-alone had dit boek –in beter uitgewerkte vorm- overtuigender uitgepakt. Nu is het resultaat een wat rommelige mix van bovennatuurlijke en psychologische thrillerelementen en een weinig consistent verhaal dat zich afspeelt in een abnormale setting die een herkenbare, gebruikelijke realiteit nabootst maar daar keer op keer storend mee botst.

De doelgroep van dit eerste jeugdboek van Elizabeth George is een beetje verwarrend. In Amerika wordt het een kinderboek genoemd (12+), in Nederland is het verschenen alszijnde YA thriller (15+). Zonder het boek kinderachtig te laten lijken; het kan inderdaad zeker al vanaf 12 jaar gelezen worden- maar óók als je 15, 25 of 55 jaar bent. Fans van Elizabeth George lezen dit boek hoe dan ook wel (opvallend genoeg staat het boek trouwens niet vermeld op haar website), al is het bovennatuurlijke uitgangspunt wél even wennen. Een aardige, maar helaas niet helemáál geslaagde thriller.

ØØØOO



















Auteur(s): Elizabeth George
Serie: Het Fluistereiland
NUR: Fictie 15+
ISBN: 9789022999806 
Paperback, € 19,95, 336 pagina's, 2012
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten