dinsdag 2 oktober 2012

De kakkerlak - Jo Nesbø


Na het het succes van Jo Nesbø’s Q-serie wordt nu ook zijn oudere Harry Hole serie vertaald. Vorig jaar verscheen al het eerste deel, nu verschijnt het tweede; De kakkerlak. De Noorse thrillerauteur – of misdaadromanschrijver zoals Nesbø  zichzelf liever omschrijft-leverde hiermee in 1998 al een puike thriller af.
Hoofdpersoon inspecteur Harry Hole draagt het verhaal. Je zou hem een bijzondere mix kunnen noemen  van Lee Child’s Jack Reacher – de stoere, stoïcijnse machoheld- , Deon Meyers Bennie Griessel – de alcoholverslaafde held met mislukt privéleven- en…  Agatha Christies Hercule Poirot – de specialist in het opmerken van details en leggen van psychologische verbanden.

De kakkerlak speelt zich overwegend af in Thailand. Harry Hole met zijn door alcohol aangetaste, dubieuze reputatie wordt daar heen gestuurd om vooral níet precies te ontdekken wat zich afspeelt in de (Noorse) ambassadeurskringen. De Noorse ambassadeur is namelijk vermoord en men vermoedt nu dat hij zich bewoog in het kinderpornocircuit. In tijden van verkiezingen niet iets waar zijn politieke partij mee gerelateerd wil worden.

Waar één kakkerlak opduikt zitten er nog tien anderen verstopt, zeggen ze en dat dit letterlijk en figuurlijk klopt ontdekt Harry tijdens zijn aanvankelijk nog onwillige en halfslachtige onderzoek. Toch al uit zijn evenwicht door een poging de alcohol te laten staan raakt hij emotioneel steeds meer bij de zaak betrokken. Hij bijt zich er als een fanatieke pitbull in vast. Wat hem al gauw op tegenwerking en slaag van allerlei kanten komt te staan. Van het corrupte Thaise politiecorps tot misdadige locale projectontwikkelaars, maar ook Noorse beursmedewerkers en politici. Hole is hen een lelijke luis in de pels.

Niet verdoofd door alcohol is Hole dan ook een flinke speurneus. Hij wrikt en wroet en het is in toenemende mate opletten geblazen tijdens het lezen, want niet alleen de spanning neemt een grote vlucht maar ook wordt de plot steeds ondoorzichtiger. Met de actie zit het ook meer dan snor. Als na Holes  ‘Hercule Poirot’s optreden’ (namelijk de ingenieuze uitleg  van het wat en hoe) alle kwartjes op zijn plek zijn gevallen raakt alles nog eens in een extra stroomversnelling. Tot de grande finale, vol gepast geweld en dito mate van bloed. En dat alles overgoten met een sausje van laconieke humor en zelfspot. Dit smaakt naar meer. Laat Hole nou ook net een zus hebben die moet worden gewroken- dus dat komt vast goed.

ØØØØO




















Auteur(s): Jo Nesbo
NUR: Literaire thriller
ISBN: 9789023475484
Paperback, € 19,90, 352 pagina's, 2012
Uitgever: Cargo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten