zondag 14 oktober 2012

Engelsfors 1: De cirkel - Mats Strandberg & Sara B. Elfgren


De cirkel is het eerste deel van de Zweedse Engelsfors trilogie door het schrijversduo Mats Strandberg & Sara B. Elfgren. Smakelijke Young Adult kost, deze bovennatuurlijke thriller die -bij vlagen- bloedstollend spannend is.

Het draait hier om zes 16-jarige meiden, allen heel verschillend en bepaald géén goede vriendinnen van elkaar. Mede daardoor een beetje stereotiep neergezet: Vanessa (knap en populair), Linnéa (rebelse outsider), Minoo (saaie nerd), Rebecka (lijdt aan anorexia), Anna-Karin (dik en impopulair) en Ida (gemeen kreng). Opvallend genoeg wisselt het perspectief maar tussen drie van hen. Aanvankelijk vier, maar algauw –net wanneer het lijkt dat zíj de sympathiekste en (dus) de spil van het hele spul is- wordt ze vermoord. Zomaar, ‘opeens’. Spijtig, dát hakt er best even in. Maar daarmee wordt de grimmige sfeer wel goed aangedikt.

Want grimmig wordt het, in het normaal zo saaie dorp Engelsfors. Na een huiveringwekkend begin komt het verhaal wat traag op gang. Een jongen wordt dood gevonden in een toilet op school. Het lijkt op zelfmoord en iedereen is geschokt. Maar het leven gaat verder. Langzaam beginnen er echter vreemde dingen te gebeuren in het dagelijkse leven van het genoemde zestal. Ze ontdekken bovennatuurlijke krachten in zichzelf. En dan gaat het ineens heel snel: doodleuk wordt hen het lot van de hele samenleving in handen geworpen als hun mysterieuze mentrix uit de doeken doet dat ze heksen zijn en dat één van hun zessen volgens een eeuwenoude profetie de Uitverkorene is. Alleen samen kunnen ze Het Kwaad verslaan.

Laat nou net dat samenwerken het allerergste blijken te zijn. Zes tieners met de gebruikelijke perikelen op die leeftijd. Met bovennatuurlijke krachten die soms wel heel erg goed te pas komen- voor eigen profijt uiteraard. Karakters die botsen, belangen die niet met elkaar stroken. Maar tijdens het onderlinge gekibbel, opbloeiende romances en tussen het huiswerk door worden ze belaagd door het Kwaad. Er moet alleen wel heel wat meer gebeuren dan de tweede dode die valt vóórdat de meiden inzien dat zij een al dan niet gezellige meidenkring moeten vormen. Letterlijk, in de vorm van een cirkel.

Wat een beetje stoort in dit boek, en waardoor het aan spanning veel moet inboeten, is de vanzelfsprekendheid waarmee de zes de hele situatie accepteren. Oké, ze hebben dus bovennatuurlijke krachten. De samenleving redden? Tja. Veel erger is die trut die hen zwart maakt bij de leraren. Of de moeder die depressief is. En de stiefvader die het vriendje niet accepteert.  De focus ligt vooral op dagelijkse dingen zónder dat hiermee aan de dreiging van het Kwaad extra impact gegeven wordt. Het contrast tussen normaal/abnormaal wordt niet optimaal uitgewerkt, waardoor het verhaal zo’n beetje voortkabbelt met slechts af en toe een spannend moment en het tenslotte een bijna anti-climax als climax heeft.

Toch is het in het algemeen fijn lezen. De stijl is vlot en filmisch en het boek is aangenaam onderhoudend en nergens saai. Welbeschouwd is dit deel één grote introductie voor wat er allemaal nog gaat komen en die maakt nieuwsgierig genoeg naar de twee volgende delen. Goed nieuws is dan ook dat de verschijningsdata daarvan al bekend zijn: deel 2 (Vuur) is aangekondigd voor september 2013 en het slotdeel  (De sleutel) voor september 2014.

3,5 sterren.
ØØØOO/ØØØØO




















Auteur(s): Mats Strandberg Sarah Elfgren
NUR: Fictie 15+
ISBN: 9789400501225 
Paperback, € 18,95, 404 pagina's, 2012
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers

1 opmerking:

  1. het is een geweldig boek. En dat komt door het grote verschil van personen. die altijd, en ook altijd tegen elkaar botsen. En je hebt wel gelijk hoor, dat het gewone leven er echt los van staat maar als het samen komt... lachen!!! perfect om een tv serie te maken. ook al lees ik het liefst.

    BeantwoordenVerwijderen