dinsdag 9 oktober 2012

De complete Draken trilogie + Legenden trilogie - Margaret Weis & Tracy Hickman


Bijna 25 jaar na dato bracht uitgeverij Luitingh de vertalingen van de wereldberoemde Dragonlance series opnieuw uit. Het Amerikaanse schrijversduo Tracy Weis en Margaret Hickman ontketenden in 1985 een hype met hun trilogie de Dragonlance Chronicles  die kort daarop gevolgd werd door de trilogie de Dragonlance Legends. Deze High Fantasy boeken -die grenzen aan Dark Fantasy- vormden toen de basis voor de immens populaire role-playing game Dungeons&Dragons. Deze zogeheten Sword&Sorcery RPG vormde op zijn beurt weer de basis voor vele latere RPGs en beïnvloedt tot op vandaag de dag nog veel populaire Fantasy.

De twee trilogieën spelen zich af in de fictieve wereld Krynn. De goden hebben hun handen afgetrokken van de mensen en andere volkeren als Elven, Dwergen en Kenders, aangezien die zich in hun groeiende eigendunk steeds meer afwendden van hun weldoeners. Magie wordt nog maar beperkt bedreven en met argwaan getolereerd. Wanneer de van Krynn verbannen slechte godin –de Duistere Koningin- een poging lijkt te doen om terug te keren op aarde, wordt de bevolking gedwongen zichzelf te redden en onderlinge vetes opzij te zetten om hun krachten te kunnen verenigen.
Een gemêleerd reisgezelschap moet in de eerste trilogie – de Draken-serie- magische drakenbollen die op meerdere onbekende locaties verstopt zijn zien te vergaren. Deze drakenbollen moeten verhinderen dat de Duistere Koningin met behulp van haar slechte draken fysiek kan terugkeren op Krynn. Hoewel de reisgenoten uiteindelijk haar poging weten te voorkomen is zij niet verslagen, waardoor de zwarte tovenaar Raistlin kan gaan overheersen. Wat in de tweede trilogie- de Legenden-serie- betekent dat de wereld onleefbaar wordt en onherroepelijk zal vergaan. Om deze uitkomst terug te draaien, moeten enkelen van de reisgenoten terug in de tijd om (alsnog)  te doen wat gedaan moet worden, ook al heeft deze tijdreis zelf nieuwe, onvoorziene consequenties en is het maar de vraag of de dingen er uiteindelijk beter op zullen worden.

Veelschrijvers Weis&Hickman hebben -samen én solo-na deze twee trilogieën nog een tiental andere Fantasy series geschreven. Hun succes levert niet onverdeeld positieve kritieken op: zo zouden ze te weinig gevarieerd en stereotiep schrijven. Krijgen ze het verwijt té commerciële, ‘hapklare’ Fantasy te schrijven.
Nu is het inderdaad zo dat zij hun favoriete stokpaardjes hebben, die een smakelijk optreden weggeven in een al even aantrekkelijk decor. De strijd tussen het Goede en het Kwade is een belangrijk gegeven in het genre;  in het werk van Weis&Hickman met name het streven naar een balans tussen goed en kwaad. Volkeren- en rassenstrijd, vriendschap en verraad, atheïsme en godsverering zijn onontbeerlijke thema’s in Fantasy in het algemeen. Typische Weis&Hickman elementen zijn daarnaast ook gelijkheid tussen mannen en vrouwen, de door onmacht en verleiding geteisterde Ware Held, de door macht gecorrumpeerde anti-helden én hun eeuwig terugkerende running-gag: de doorslaggevende rol van de miskende ‘underdog’. In dit laatste schuilt ook hun zo kenmerkende humor.
Het vaste patroon dat Weis & Hickman hanteren mag misschien na zoveel boeken wat voorspelbaar zijn, het staat wel altijd garant voor kwaliteit en vermaak. “Commercieel” heeft in hun geval een onterechte negatieve bijklank.

Weis & Hickmans debuutseries worden qua originaliteit en vertelstijl overtroffen door hun latere Poort des Doods serie (sciencefantasy met een werkelijk ingenieus en fantastisch uitgewerkt plot). In wezen zijn de Draken- en Legenden series even magisch en meeslepend.  Het bijzondere reisgezelschap máákt het verhaal. Het zijn de karakters die het verhaal voortstuwen en maken dat doorlezen een must is. De narrige dwerg Flynn, de verbitterde halfelf Tanis, de goedmoedige strijder Caramon met zijn dubieuze broer de magiër Raistlin, de gekke magiër Fizban- een greep uit de groep personages die stuk voor stuk betoveren. Die je bij blijven na het lezen van het allerlaatste hoofdstuk dat het afscheid van 'vrienden' inhoudt. Met als toppunt de hartveroverende Kender Tas die klein en naïef als een kind blijmoedig en onbeholpen letterlijk een wereld van verschil voor alles en iedereen betekent. Toegegeven, hier en daar is het verhaal een tikkeltje (Amerikaans) melodramatisch, maar het gaat er allemaal in als zoete koek. En een béétje zondigen mag, dus zo erg is het niet je te ‘vergrijpen’ aan deze commerciële traktatie. Waarom jezelf tekort doen? Hooghartigheid leidt tot moreel verval. Nog zo’n Weis&Hickman wijsheid.

ØØØØO








































Auteur(s): Margaret Weis & Tracy Hickman
Serie: Poema sf/fantasy
NUR: Spannende boeken algemeen
Paperback, E19,95 per deel
Uitgever: Luitingh

Draken/ 1 Draken van de herfstschemer (2009)
ISBN: 9789024550463
Draken/ 2 Draken van de winternacht (2009)
ISBN: 9789024550562
Draken/ 3 Draken van de lentedooi (2009)
ISBN: 9789024550661

Legenden / 1 Het tijdperk van de tweeling (2010)
ISBN: 9789024531585
Legenden / 2 De strijd van de tweeling  (2010)
ISBN: 9789024532520
Legenden / 3 De beproeving van de tweeling (2011)
ISBN: 9789024533077

Geen opmerkingen:

Een reactie posten