donderdag 2 juni 2011

Het raadsel van de Pyramide - Arend van Dam

Aardig historisch kinderboek (voor de leeftijd 8 tot 12 jaar)  van Arend van Dam, bekend historisch kinderboekenschrijver. Vooral bekend van de inmiddels 4-delige serie voorleesboeken in samenwerking met illustrator Alex de Wolf.

Dit boek gaat over de periode dat de soldaten van  Napoleon in Nederland  nabij  Zeist  bivakkeerden en de –van schoolreisjes welbekende- Pyramide  van Austerlitz bouwden. Het ‘raadsel’ uit de titel slaat niet zozeer op het hoe of waarom van de piramide, maar op een geheimzinnige lijst met namen van alle medewerkers die samen met een medaillon ín de piramide verstopt zou moeten worden. Het medaillon verdwijnt op mysterieuze wijze.

Arend van Dam baseerde zijn verhaal op feiten, gevonden in  oude documenten. Ook de personages hebben echt bestaan, zo is zijn hoofdpersoon Geertje, de enige vrouw op de lijst met 1700 namen. Ze werd vermeld als “marketenter met hondenshow”. Een interessant uitgangspunt voor allerlei avonturen en die beleeft ze dan ook samen met boerenzoon Hannis en met Francois, zoon van een vijandelijke Vlaamse commandant. Zo volgen we Geertje en tegelijkertijd het verblijf en de ondergang van de “Marjannekes “(de Fransen) door de jaren heen. Totdat ze volwassen is, want daarna heeft Van Dam niets meer van haar terug kunnen vinden in de archieven. Het boek heeft dan ook een open einde. Wel voert Van Dam in een soort epiloog ‘een schrijver’ die een klas bezoekt op, waarin hij een en ander verklaart en toevoegt.

Het boek is niet érg spannend en niet heel dynamisch. Het boek zal vooral gegrepen worden door de ‘echte’ lezer, al lijkt het me overigens erg geschikt om voor de klas voorgelezen te worden, als combinatie van het nuttige en het aangename. Meerwaarde van het boek voor mijzelf was wel het feit dat ik woon in Bilthoven, dat vlakbij Zeist ligt. Gezien de trouwe (geschied)beschrijvingen was er veel herkenbaar voor me en ben ik veel leuke dingen  te weten gekomen over mijn omgeving.
ØØØOO


















 
 
 
 
 
 
Auteur(s): Arend van Dam
NUR: Fictie 10
ISBN: 9789025857660 
Gebonden, € 13,95, 165 pagina's, 2011
Uitgever: Leopold B.V.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten