vrijdag 10 juni 2011

Blauwe maandag - Nicci French

Schrijversechtpaar Nicci French slaat een andere weg in. Een serie van 8 delen met  psychoanalytica Frieda Klein in de hoofdrol zijn ze van plan te gaan schrijven en hiervan is Blauwe Maandag het eerste deel.

Frieda Klein is een therapeute met hart voor haar patiënten en heeft er een hekel aan ze als een nummer te behandelen. Wanneer ze een patiënt opvangt van een collega die voor de tuchtraad dreigt te worden opgeroepen (precies omdát hij teveel liet doorschemeren hoezeer hij de man letterlijk als nummer zag), beginnen de dingen anders te lopen dan normaal. Een roodharig Londens jongetje verdwijnt en dat terwijl de overgenomen patiënt last heeft van dromen over een roodharig zoontje dat hij graag had willen hebben. Na nog wat meer kleine, opvallende aanwijzingen en na enig wikken en wegen stapt Frieda met haar informatie naar de politie. Aanvankelijk sceptisch hoort hoofdinspecteur Malcolm Karlson haar aan, maar met een dergelijke mysterieuze verdwijning van een meisje 20 jaar geleden in zijn achterhoofd gaat hij het spoor toch na. En dan gaan grote toevalligheden ineens steeds minder onwaarschijnlijk lijken, maar hoe zit het toch allemaal precies in elkaar?
Goed doordacht plot, vlot geschreven en met sympathieke hoofdpersonen. Vooral de Oekraïense (vooral géén Poolse!) timmerman Jozef steelt de show. Frieda Klein is niet altijd even aardig, dat wil zeggen: uit een soort zelfbescherming houdt ze mensen van zich af en is bijna tot op het asociale af toe op zichzelf. Vooral aan haar vage, zelfs wat mysterieuze karakteromschrijvingen –zo blijft zelfs haar leeftijd onbepaald- merk je dat hier inderdaad wel eens een interessante serie in kan zitten. Frieda Klein maakt nieuwsgierig, neem alleen al haar Duits klinkende naam en haar afkerige houding tegenover haar familie. Wat zou daar achter zitten? 
Goed, veelbelovend begin van een onderhoudende thrillerreeks.
ØØØØO





















Auteur(s): Nicci French
NUR: Literaire thriller
ISBN: 9789041414649 
Paperback, € 19,95, 369 pagina's, 2011
Uitgever: Anthos
ISBN: 9789041417657 
Gebonden, € 24,95, 369 pagina's, 2011
Uitgever: Anthos

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten