donderdag 22 september 2011

Het Nachtcircus - Erin Morgenstern

Práchtig, schitterend boek- ik heb weer een pareltje gevonden om te koesteren. De titel spreekt aan, de kaft is ontzettend mooi…. en dan de inhoud. Origineel, aangrijpend, verslavend, spannend, maar bovenal: magisch. De magie spat gewoon van de pagina’s, hangt haast knisperend in de lucht tijdens het lezen. En hoewel je als het ware het boek ín wordt gezogen is het me gelukt om “zuinig” te lezen en zo het einde van het verhaal zo lang mogelijk uit te stellen. Het beschrijft een magische omgeving waar ik zelf eindeloos zou willen toeven. Jawel, doe mij een rode das om en ik ben een heuse Rêveur!

Zoals de titel doet vermoeden is het Nachtcircus (Les Cirque des Rêves- het circus der dromen) geen gewoon circus. Ten eerste niet qua spektakel. Géén rood-wit gestreepte tent met een schreeuwende directeur in een grote ring waar om beurten de clowns, dompteurs en acrobaten dartelen (als je tenminste een ‘behoorlijk’ circus bezoekt) Persoonlijk ben ik op zijn zachtst gezegd geen fan van Het Circus.

Maar dan het Nachtcircus. Qua vorm al afwijkend, namelijk een groot afgebakend terrein met vele zwart-witte tenten waarin ofwel artiesten elk hun eigen optreden geven of waarin zich attracties of andere bezienswaardigheden bevinden. En… de toegang is van zonsondergang tot to zonsopgang. De hele nacht kan de bezoeker kiezen welke tent hij ingaat en eindeloos dwalen over het terrein waar hij ook nog eens entertaind wordt door allerlei circusfiguren. Zich verbazend over de schijnbare magie…

Níet schijnbaar dus. Mensen zien wat ze willen (belangrijk thema in het boek), en hebben niet in de gaten dat ze kijken naar echte magie. Celia en Marco zijn leerlingen van twee elkaar vijandig gezinde, scrupuleuze oude tovenaars en worden van kindsbeen af gebruikt in een onduidelijke, maar steeds wredere weddenschap. Zij beginnen van elkaar te houden, maar zijn omwille van het Spel niet voor elkaar bestemd. Het bestaan van het Nachtcircus zou daardoor in gevaar komen.

Meer dan dit tipje van de sluier wil ik niet oplichten. Het verhaal zit tamelijk complex in elkaar. Je volgt namelijk diverse verhaallijnen die zich elk afspelen op een ander tijdstip. Uiteindelijk komt alles bij elkaar, met groot gevolg. Tijd en timing zijn een erg belangrijk onderwerp in het verhaal en zijn dan ook belangrijk goed bij te houden tijdens het lezen (en dan niet alleen omdat je je gevoel voor tijd verliest).

Voor mensen die behoefte hebben aan wat meer magie in hun leven is dit boek MUST. Voor nuchtere mensen wier ogen geopend mogen worden is dit boek een absolute aanrader. Het neemt je (zelfs bijna letterlijk!) mee naar dit schitterende, unieke circus waar je de duur van het lezen mag dwalen- ik krijg er weer kippenvel van. Waar is mijn rode sjaal…

ØØØØØ



















Auteur(s): Erin Morgenstern
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle
ISBN: 9789023465690 
Paperback, € 19,90, 425 pagina's, 2011
Uitgever: Bezige Bij, De

Geen opmerkingen:

Een reactie posten