donderdag 20 maart 2014

Hotel de Grote L - Sjoerd Kuyper

Zoveel lovende reacties op een kinderboek van niet de eerste de beste Nederlandse recensie-instituten, dat maakt nieuwsgierig. Hotel de Grote L van Sjoerd Kuyper werd zelfs besproken bij DWDD en werd (dus) automatisch een hit. “Origineel, hilarisch en taal- en vormtechnisch bijzonder”, kort samengevatte kreten in de media- van volwassenen. En jawel, het boek is leuk. Leuk leuk. Maar net niet: te gék leuk.

Misschien was mijn verwachting gewoon te hoog gespannen, want het verhaal is wel degelijk origineel en bij vlagen hilarisch. Humor op het randje van het absurde. De dertienjarige Kos die met zijn drie op zijn zachtst gezegd bijzondere zussen het hotel van hun zieke, afwezige vader wil redden is grappig en ontwapenend. En is zelf ook bijzonder, want welke dertienjarige jongen kan –laat staan wíl- zichzelf nou Ajax-speler én finaliste(!) in een Miss Verkiezing noemen? Met als concurrente Isabel, het meisje waarop hij verliefd is? Zij lijkt hem ook leuk te vinden, maar door omstandigheden maakt ze het wel drie keer uit vóór het überhaupt aan is.

Rondvliegende vissen, zombie-konijnen, kaaskussen; een greep uit de gekkigheid. Maar daarnaast ook een overleden, zieke moeder en veel ‘normaal’ puberleed. Hotel de Grote L is kolder met een wat serieuzere onderlaag. Het is het spannende avontuur van Kos waarin hij zijn onzekere ik van zich afschudt en daarbij en passant de dood van zijn moeder verwerkt.

Een Coming of Age verhaal eigenlijk wel. En precies daar wringt voor mij de schoen. Op wat tongzoenen, gefrunnik en een paar onhandige erecties na staat er niks ‘onbetamelijks’ in het boek. Toch komt Kos met zijn dertien jaar wat voorlijk over. Al kan het kan natuurlijk heel goed zijn dat wat je twintig jaar geleden op je vijftiende doormaakte zich tegenwoordig al op je dertiende afspeelt. Dat weet de jeugd van nu ongetwijfeld beter dan ik. 

Juist daarom maakt de jeugdige omslag dit boek ook nét niet ‘te gek leuk’. Zo doet het vermoeden dat de inhoud kinderachtiger is dan de juiste lezer kennelijk naar verlangt. Je kunt dit boek als brugklasser haast niet met goed vertoon lezen. En dat is wel jammer, want Hotel de Grote L is juist zulk lekker leesvoer voor de (bijna)brugpieper die zich getroost wil weten.

ØØØOO






















Auteur(s): Sjoerd Kuyper 
NUR: Fictie 10 
ISBN: 9789047705420 
Gebonden, € 13,95, 2014
Uitgever: Lemniscaat, Uitgeverij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten