vrijdag 7 maart 2014

Een mooie jonge vrouw - Tommy Wieringa

Tijd om massaal naar de boekhandel af te reizen  - het thema van de Boekenweek 2014 is “Reizen” – en niet eens zozeer om het zo felbegeerde gratis NS treinkaartje te bemachtigen. Nee, want boekje waar dat kaartje in zit, het boekje dat u ieder jaar cadeau kunt krijgen van uw boekhandelaar, is dit keer geschreven door Tommy Wieringa.

Vorig jaar won de auteur diverse literaire prijzen met Dit zijn de namen en nu had hij de eer het boekenweekgeschenk voor 2014 te mogen schrijven. Hij deed dat met verve. Een mooie jonge vrouw is een literair pareltje, een buitengewoon rijk gevulde novelle imponerend ondanks de geringe omvang van het jaarlijkse cadeauboekje.

Een mooie, jonge vrouw is de mentale bom die tikkend onder het huwelijk van Edward en Ruth ligt. Ruth is die vrouw. Edward, 15 jaar ouder dan zij, heeft Ruth weten te 'veroveren'. Alhoewel (naar mijn persoonlijke idee) dit leeftijdsverschil bepaald niet onoverkomelijk hoeft te zijn legt het een enorme druk op Edward die steeds onzekerder wordt.

De (denkbeeldige) generatiekloof neemt door zijn eigen doemdenken steeds reëlere vormen aan en hij kan enkel toekijken. Lijdzaam, want Edward, een viroloog die zonder enige wroeging proefdieren pijnigt, krijgt zelf een onbarmhartig lesje in pijn. Krampachtig probeert hij het leeftijdsverschil tussen hem en Ruth te nivelleren, door bijvoorbeeld een nóg jongere minnares te nemen. Zelf veroorzaakt en verdient of niet, de genadeloze slag die Ruth -normaal gesproken toch zijn zachtaardige tegenpool- hem uiteindelijk toedient is wel van echt onvoorstelbare wreedheid.

Met een mooie jonge(re) vrouw is het dus kwaad kersen eten, deze liefde was beter een verboden vrucht gebleven. Al doet Tommy Wieringa volgens eigen zeggen niet aan 'denkschrijven', zijn boekje barst van al dan niet bedachte symboliek en raakt meerdere thema's aan. Een volwaardige roman in de vermomming van een novelle, een aankomende 'hit' voor leesclubs. Niet in de laatste plaats vanwege de typische Wieringa schrijfstijl. De geweldig opgebouwde zinnen waar hij om bekend staat maken dit boekje een feestje om te lezen. Een must-have dus, of je er nu wat verder dan normaal voor moet reizen of niet.

ØØØØO




















Tijdens de Boekenweek van zaterdag 8 maart 2014 t/m zondag 16 maart 2014 cadeau van de boekhandel bij aankoop van E12.50 aan Nederlandstalige boeken.

Auteur(s): Tommy Wieringa 
Uitgever: Stichting CPNB
Paperback, 96 pagina's, 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten