donderdag 26 december 2013

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje - Jonas Jonasson

Natuurlijk best lastig, een tweede boek schrijven ná een waanzinnig populair debuut als De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. De verwachtingen zijn natuurlijk hooggespannen. Kritisch, misschien zelfs sceptisch. Aan de ene kant wil de lezer méér van het zelfde (qua originaliteit, kolderieke humor, feelgood-gehalte), aan de andere kant moet het boek toch wel anders te vertellen hebben. Omslag en titel van Jonassons tweede roman De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje: goed en slecht voorteken tegelijk. De omslag vertoont een opvallende gelijkenis met zijn voorganger. De titel is wederom bijzonder. Maar…  alweer bommen?

Ja, al heeft Jonassons tweede boek verder helemaal niets met de hartveroverende bommenmaker uit De 100-jarige […]  te maken. Bommen spelen wel weer een hoofdrol, of eigenlijk één officieel niet bestaande nucleaire bom om precies te zijn. Nu draait het allemaal om het leven van Zuid-Afrikaanse negermeisje Nombeku dat zich –geniaal als ze is- uit de sloppenwijken van Johannesburg weet te werken. Om uiteindelijk na een hoogst ongebruikelijke route op het spitste toppunt van de meest onvoorstelbare situaties te belanden. Tegelijkertijd met de Zweedse tweelingbroers Holger en Holger, wier minstens zo zonderlinge levensweg zich gaandeweg vervlecht met die van Nombeku.

Pas op het moment in Zweden –halverwege het boek- waar een hele stoet aan bonte figuren samenkomt, duikt de voortdurende glimlach tijdens het lezen om alle bizarre gebeurtenissen op. Jonassen mixt opnieuw historische feiten met zijn absurdistische fantasie. Toch zijn op de een of andere manier zowel het feelgood-gevoel als de vermakelijke hoe-verzin-je-het-verbijstering beduidend minder. Nombeku sluit je nu eenmaal minder makkelijk in je hart. Het eerste deel is aanvankelijk een grote “ver van je bed show”, letterlijk gesitueerd op een vuilnisbelt waar Nombeku gevormd wordt. Tikkie schrijnend, eerlijk gezegd, waardoor de humor wat wringt (want leidt tot lezen met een soort schuldgevoel: dit hóór je niet grappig te vinden)

Wat weer pleit voor De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje is dat het een stuk compacter is dan De 100-jarige […]. Geen eindeloos voortkabbelend relaas en ook geen afgeraffelde epiloog. En er valt ook wel hardop lachen, hier en daar, besmuikt. Kort gezegd: van dit boek kun je méér van Jonassons typische kolder verwachten. Maar dan met minder impact.   

 ØØØOO






















Auteur(s): Jonas Jonasson 
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle 
ISBN: 9789056724542 
Gebonden, € 19,95, 352 pagina's, 2013
Uitgever: Signatuur

zondag 15 december 2013

Marina - Carlos Ruiz Zafón

Mooi, mooi, móói. Een werkelijk prachtig Young Adult anti-sprookje over de schaduwzijde van de mens- en van de liefde. Over goede bedoelingen met een onhandige uitvoering en een ontzettend resultaat.

Carlos Ruiz Zafón schreef Marina al in 1997: de laatste van vier YA romans die hij schreef nog vóór hij overstapte naar zijn eerste volwassen, veel beroemdere roman, De schaduw van de wind.

Marina is zijn persoonlijke favoriet. Uit zijn voorwoord in deze heruitgave in 2013 (met vernieuwde, schitterende omslag) valt op te maken dat het boek voor Zafón symbool staat voor het afscheid van zijn jeugd. Hij schreef het rond zijn dertigste en tijdens het schrijfproces kwam het moment van besef dat jeugd en tijd hem ontglipten.

Herinneringen
“We herinneren ons slechts wat nooit is gebeurd”, merkt Marina ergens op tegen leeftijdgenootje Oscar. Diepzinnige woorden van een ongrijpbaar meisje, met amper zestien jaar aan herinneringen. Oscar ontmoet haar tijdens een van zijn omzwervingen in het Barcelona van 1979. Het is het begin van een intense vriendschap en ingetogen adoratie.

Nu, vijftien jaar later, waagt Oscar zich voor het eerst weer terug op de zolder van zijn ziel, daar waar de herinneringen liggen opgesloten. En die herinneringen zijn zó gruwelijk, zo grotesk en ronduit kafkaësk, dat de vraag –misschien ook de hoop- rijst dat ze nooit zijn gebeurd.

Mysterie
De vriendschap tussen Marina en Oscar ontkiemt wanneer hun gedeelde hang naar mysterie hen voert naar de vergeten begraafplaats Sarriá en een aftandse tombe. Zoals dat vaak gaat leidt het ontrafelen van mysteries naar nóg meer vragen en raadsels waarbij de twee hier worden gestuurd als door bovennatuurlijke krachten. Een gesluierde dame in het zwart zet met een geheimzinnig kaartje met daarop enkel een adres een speurtocht in gang.

Een zoektocht  -door een duister Barcelona met zijn eindeloze tunnellabyrint- onduidelijk precies waarnaar. Naar de waarheid in het algemeen, naar rechtvaardigheid in het bijzonder. Naar op- en verlossing. Oscar en Marina stuiten op een onvermoed tragische liefdesgeschiedenis die dertig jaar na dato toch niet definitief blijkt te zijn doodgebloed.

Horror
Er vallen doden onder degenen waar Oscar en Marina mee hebben gesproken tijdens hun poging de ware toedracht van het drama van destijds op te graven. Verminkte doden, met ontbrekende ledematen. Die duiken later op zo’n manier weer op dat het vermoeden rijst dat hier sprake is van voodoo –praktijken: pure horror.

Maar behalve wraak blijkt het achterliggende motief nog erger, nóg onvoorstelbaarder, maar tegelijkertijd ook zoveel begrijpelijker. Precies daar wordt gerechtigheid een nijpend morele kwestie.

Het drama uit het verleden dat zich ontvouwt is als een spiegeling van het lot van Marina en Oscar. Een voorbode van het onheil dat ze onwetend met zich meedragen. Onwetend in ieder geval dan Oscar, want Marina is niet voor niets een ongrijpbaar meisje, iets wat hij op tragische wijze zal ontdekken.

Tweeledig
Marina is een aangrijpende raamvertelling, goed voor een uniek tweeledig leesplezier. Zelden tref je een roman met zo’n spannend en zo’n meeslepend verhaal waarin de schrijfstijl in ontegenzeggelijk positieve zin de leesvaart in toom houdt. Zafóns originele beeldspraak, zijn verrassende en rake metaforen houden de aandacht bij de tekst als taal. Zijn bewoordingen zijn bijzonder en ongebruikelijk, maar in hun eenvoud en eerlijkheid nooit overdreven. En dat is genieten. Dubbel genieten. Het is een uitnodiging: het verdere oeuvre van Zafón lonkt in de verte. 

ØØØØØ






















Auteur(s): Carlos Ruiz Zafon 
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle 
ISBN: 9789056723552 
Gebonden, € 17,95, 224 pagina's, 2013
Uitgever: Signatuur

donderdag 12 december 2013

Dreizehn - Wolfgang & Heike Hohlbein

Dertien een ongeluksgetal? De twaalfjarige Anna-Maria staat daar nooit zo bij stil. Het getal dertien duikt haar hele leven al op alle mogelijke manieren op. Zó ontzettend vaak, dat ze gemakshalve door iedereen “Thirteen” wordt genoemd. Dan nadert haar dertiende verjaardag en ineens krijgt ze onheilspellende aanwijzingen dat het getal toch niet helemaal zo toevallig en onschuldig is als het lijkt…

Als Thirteen door omstandigheden vlucht naar haar onbekende opa in Duitsland pleegt een maniak een serieuze aanslag op haar leven. Erg genoeg, maar nog erger is het dat geen van de omstanders zich achteraf iets herinnert. Is ze gek aan het worden? Eenmaal bij haar opa wordt het helemaal bizar. Thirteen ziet dingen die er niet (kunnen) zijn. Of toch wel?  De mysterieuze sfeer in het bedompte huis doet haar gemoedsrust weinig goed.

En dan gebeurt het onvoorstelbare. De realiteit splitst. In twee verschillende tijdruimtes moet Thirteen nog vóór haar dertiende verjaardag een oeroude kwade macht zien te verslaan om de slachtoffers die hij al eeuwen maakt te redden- en zichzelf. In een labyrint van eindeloze gangen en ontelbare kamers probeert Thirteen met haar nieuwe vrienden vastbesloten de uitgang te vinden. In de alledaagse realiteit is niets meer alledaags. Tegengewerkt door de Raad van Dertien en op de hielen gezeten door uitwassen van het kwaad, probeert Thirteen het mysterie rond haar opa en het oude huis te ontrafelen. Zal ze haar dertiende verjaardag überhaupt wel halen?

Dreizehn is weer één van de vele spannende jeugdboeken van het populaire Duitse schrijversduo Wolfgang & Heike Hohlbein. Daterend uit 1995, maar beslist niet gedateerd. Een meeslepend avontuur. Misschien wat vergezocht, hier en daar rammelend met een losgelaten steekje en een einde dat er een béétje bij de haren bijgesleept lijkt, maar dat mag –kán- de pret totaal niet drukken. Het is bovenal fantasievol en spannend, retespannend. Het type boek “dat-zou-ik-zelf-wel-willen-beleven” (mits je de goede afloop al kent).

Maar. Helaas. Het boek is net als vele, vele andere bestsellers van het schrijversduo/schrijverscollectief niet in het Nederlands vertaald. Onlangs heeft uitgeverij Wereldbibliotheek een poging gedaan een Fantasy serie –voor een oudere doelgroep-  van de Hohlbeins op de markt te zetten (Thor) die jammer genoeg niet erg aansloeg. Onhandige keuze wellicht. De Hohlbeins hebben zo vreselijk veel andere series en stand-alones geschreven waar ik van overtuigd ben dat die wel graag door de Nederlandse jeugd gelezen zouden worden. Misschien moest ik maar eens toegeven aan mijn vertaalaspiraties…

ØØØØO



















Auteur(s): Wolfgang & Heike Hohlbein
Duitstalig, novelle, 10-13 jaar
ISBN: 9783800056798
Taschenbuch, E 9,95, 544 p.
Uitgever: Carl Ueberreuter

zondag 17 november 2013

Wie wind zaait - Nele Neuhaus

Wie wind zaait is de nieuwste vertaling van de populaire Duitse thrillerschrijfster Nele Neuhaus. Het is de derde vertaling in het Nederlands en het vijfde deel in de Taurus-serie. Het is een beetje jammer dat de eerste twee delen (nog?) niet vertaald zijn en al helemaal dat er zo’n zooitje van de volgorde wordt gemaakt. Vorig jaar verscheen Diepe wonden –derde deel in de serie-, maar Wie wind zaait  komt chronologisch weer ná Sneeuwwitje moet sterven, het vierde deel dat twee jaar geleden als éérste verscheen in Nederland. Overigens heeft dit nieuwe vertaalde deel wel weer een pakkender titel.

Hoewel Neuhaus verantwoording aflegt en beweert dat haar verhaal volledig fictief is en zij geen enkel persoon, bedrijf of instelling in diskrediet wil brengen, heeft het toch wat weg van een aanklacht. Of is het op zijn minst een kritische sneer. Naar de (Duitse) klimaatpolitiek. Vanuit een onverwacht perspectief: Neuhaus suggereert namelijk dat het gepropageerde duurzame energiebeleid gebaseerd wordt op leugens, op manipulerende onderzoeksresultaten van omgekochte milieuwetenschappers en politici, waar energiebedrijven vervolgens van profiteren.

In Wie wind zaait laat landeigenaar Hirtheiter zich ondanks de aangeboden miljoenen niet verleiden tot de verkoop van een stukje bosweide dat cruciaal is voor de aanleg van een park met windmolens. Vlak na een mysterieus ongeval binnen energiebedrijf WindPro wordt Hirtreiter bruut vermoord. Rechercheur Pia Kirchhof en haar chef Oliver Bodenstein hebben een flinke kluif aan de ogenschijnlijk verwante zaken, want het wemelt van de potentiële daders. Hirtheimers kinderen, die aasden op de miljoenen binnen handbereik? Het energiebedrijf zelf? Of één van de leden van de actiegroep tegen de aanleg van het windpark -waar Hirtreiter actief deelnemer van was- die ieder zo hun eigen redenen hebben?

Gaandeweg wordt Pia gedwongen de leiding van het onderzoek op zich te nemen, aangezien Bodenstein door belangenverstrengeling en een ongepaste verliefdheid diep in de problemen raakt. Het is aan Pia’s nimmer falende intuïtie te danken dat Bodenstein voor het ergste wordt behoed en dat de moorden worden opgelost. Wie wind zaait blijkt wráák te oogsten, uit welke hoek dan ook.    

Misschien is de nieuwigheid er een beetje af bij de derde Neuhaus, maar Wie wind zaait is minder intrigerend en minder verrassend dan zijn voorgangers. Het is even inkomen in het verhaal. Niet in de laatste plaats door de banalere taal, maar vooral door, zoals opgemerkt, de verhaspelde chronologie van de publicaties. Die speelt hier parten, zeker nu Bodensteins privéleven een belangrijke, sturende factor in de plot is. Tip voor de beginnende Neuhaus-lezer dus; houd de chronologische volgorde vooral aan.

In al zijn complexiteit is de uiteindelijke ontknoping van dit deel beduidend minder geniaal, ligt veel meer voor de hand. Toch is het boek op zich wel weer prettig onderhoudend en een echte ‘goodread’. Neuhaus is zondermeer een gedegen schrijfster. Elke langlopende serie kent zijn hoogtepunten en mindere delen. Des te beter kan een volgend deel zich tegen Wie wind zaait afzetten. Al is het dus nog maar afwachten wat er vertaald gaat worden: deel twee, of eerst nog deel een, of toch maar gelijk deel zes?

 ØØØOO






















Auteur(s): Nele Neuhaus 
NUR: Literaire thriller 
ISBN: 9789021449999 
Paperback, € 19,95, 392 pagina's, 2013
Uitgever: Q

zondag 3 november 2013

Koekoeksjong - Robert Galbraith

Wat als een tragische zelfmoord van een depressief supermodel wordt afgeschilderd in de boulevardpers blijkt slechts een façade waarachter vermoede en onvermoede boze opzet schuilt. Een bijna knusse detective die met zijn hele omvang eens niet leest als een overweldigend ritje achtbaan, maar als een goed te genieten toertje London Eye.

Publiekslieveling Lula Landry springt totaal onverwacht van haar balkon, de dood tegemoet. Of werd zij over de rand geduwd? Het is ten slotte vreemd dat zij – adoptiekind- juist vol van goede hoop een speurtocht naar haar biologische ouders ondernam. Ook in de liefde was het geluk terug aan haar kant. Toch is Lula’s zelfmoord voor iedereen een uitgemaakte zaak, lijkt het.

Sleutelroman
Koekoeksjong laat zich lezen als een sleutelroman. Voor de buitenstaander wordt de modewereld bevolkt met karikaturen, een idee gevoed door sensatieverhalen van de rioolpers en fotografen.
Wie wel eens een glossy of roddelblad onder ogen krijgt zal in Galbraiths boek onvermijdelijk de link leggen naar bestaande celebreties: Kate Moss, Pete Doherty, John Galliano, Snoop Dog. Tragi-komisch, maar oh zo reëel. De satire bereikt zijn hoogtepunt wanneer de dader in de smiezen loopt door zijn exclusieve designerskleding. Had nou toch maar gekozen voor de minderwaardige prêt-à-porter collectie.

Symmetrie
Privédetective Cormoran Strike kijkt in alle coulissen –letterlijk en figuurlijk- en laat zich niet misleiden door aannames. Hij kijkt verder daar waar het luie oog symmetrie en gelijkheid ziet terwijl daar eigenlijk helemaal geen sprake van is. Ironisch genoeg liet computer analist Patrick Juola zich kennelijk uitdagen door deze statement. Juola stelde aan de hand van overeenkomsten in tekst, thema’s en profilering dat Robert Galbraith in werkelijkheid Harry Potter schrijfster J.K. Rowling is.

Agatha Christie
Hoewel het decor waartegen het verhaal zich afspeelt helemaal rauw eigentijds is, compleet met economische crisis en oorlogsvoering in Afghanistan, hangt er op het toneel een wat nostalgisch, bijna knus vertrouwd sfeertje. Koekoeksjong is een detective met een dramaturgie à la Agatha Christie.
Alles gaat gemoedelijk (zich haasten kan Strike niet eens meer, gehinderd door zijn beenprothese) en de misdaad en spanning liggen op het niveau van de karakters. Scherp uitgetekende figuren die de aandacht moeiteloos vasthouden, in paginalange ondervragingen zó gedetailleerd dat je het gevoel hebt dat je er bij zit.

Strike is hier de markante speurder die de toedracht van Lula’s raadselachtige dood als enige al in vroeg stadium schijnt door te hebben. Hij lijkt het hele onderzoekstraject enkel ter bevestiging en bewijsvergaring te doorlopen. Maar het is uitzendkracht en tijdelijk secretaresse Robin die de show steelt. Zij ontpopt zich charmant sprankelend als ‘Batmans rechterhand’ en houdt de belofte in dat hier een hele serie over dit verse detectiveduo in het verschiet ligt.

En ook al is J.K. Rowling dan ‘ontmaskerd’, en is haar kans op onbevooroordeelde kritiek daarmee verkeken: het is te hopen dat Robert Galbraith meer parallellen met Agatha Christie zal vertonen. In aantal boeken bijvoorbeeld. Dit reuzenrad vraagt om nóg een rondje. 

ØØØØO






















Auteur(s): Robert Galbraith 
NUR: Spannende boeken algemeen 
ISBN: 9789022569122 
Paperback, € 19,95, 2013
Uitgever: Boekerij

zondag 27 oktober 2013

Het victoriaanse huis - John Boyne

Het Victoriaanse huis mag een historische roman heten, zeker, maar eigenlijk is de omschrijving “spookverhaal” een toereikender aanduiding. De oorspronkelijke, Engelse titel geeft het wel al duidelijk aan: The haunted house. Een spookverhaal in de trant van Charles Dickens en –bij vlagen- Edgar Allen Poe.

Met een sterke openingszin zet auteur John Boyne direct de toon. Stijl, karakter, plot en sfeer staan in die eerste elf woorden meteen geschetst. De eenentwintigjarige Eliza Caine is een zelfredzame, voor haar tijd -1867- modern denkende vrouw die net haar vader verloren heeft.  Alleen achtergebleven besluit ze in een impuls te reageren op een advertentie waarin een gouvernante wordt gezocht. Het brengt haar naar het afgelegen platteland en een prachtig, maar merkwaardig landgoed met dito landhuis. Eliza is al de vijfde gouvernante binnen een jaar van Eustace en Isabella – acht en respectievelijk twaalf jaar oud- die door hun ouders in de steek lijken te zijn gelaten. Samen met de onbeschaafde koetsier, de nukkige huishoudster en de burgerlijke notaris – figuren die zo uit een roman van Dickens gelopen kunnen zijn – draagt Eliza de zorg voor de twee kinderen. Ze stuit echter op tegenwerking en weldra beginnen haar ongelukken te overkomen.  Met het schrikbeeld van haar overleden voorgangsters en het welzijn van de kinderen in gedachten gaat Eliza op onderzoek uit. En ontdekt dan hoe moeilijk het is te vechten tegen een vijand van bovennatuurlijke herkomst.

Geweldige setting en origineel uitgangspunt, prachtig gevonden helemaal in Dickensiaanse sfeer. Boyne is duidelijk een bewonderaar van Dickens verteltalent. Hij laat Eliza op gegeven ogenblik diens manier van vertellen treffend omschrijven- om zijn eigen verhaal vervolgens op precies die wijze zélf te brengen. Hier en daar is het verhaal creepy en macaber, als de duistere verhalen van Edgar Allen Poe, hoewel Boyne er hier wat minder in slaagt zijn voorbeeld na te streven. Eliza –die aanvankelijk beweert nog nooit echt angst te hebben gevoeld in haar leven- wordt in het victoriaans huis wel degelijk bang. Helaas is haar beweerde doodsangst niet héél overtuigend. De vanzelfsprekendheid waarmee het nuchtere meisje het bestaan van geesten accepteert en haar extreme koelbloedigheid op momenten waar je hysterie en op zijn minst onthutsing zou verwachten, zwakken de spanning af. Nergens grijpt het verhaal echt naar de keel, ook het waarschijnlijk wel zo bedoelde einde niet.

Zowel qua plot als sfeer valt Het victoriaanse huis daardoor al met al een tikkeltje tegen. Maar hoewel er als spookverhaal in negentiende eeuwse stijl misschien meer uit te halen was geweest, is het als roman een prettig leesbaar, helder geschreven en onderhoudend boek.  Vóór het slapengaan lezen om de spanningsfactor te vergroten is het advies. Of juist niet natuurlijk.    

ØØØOO






















Auteur(s): John Boyne 
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle 
ISBN: 9789022568354 
Paperback, € 19,95, 2013
Uitgever: Boekerij

zondag 20 oktober 2013

Superhelden.nl2 - Marcel van Driel

Zo maar, ineens, totaal onder de radar, blijkt hij er al een tijdje te zijn: Superhelden.nl2! Twee jaar geleden schreef Marcel van Driel het eerste deel. Toen was niet helemaal duidelijk dat het een eerste deel betrof. En was het nog helemaal niet zo zeker óf er werkelijk een vervolg zou worden uitgegeven. Dus wel, gelukkig. Even diep ademhalen en go for the ride… Want je wordt weer meedogenloos meegesleept.

Eigenzinnige Iris is zeer tegen haar zin teruggekeerd naar Pala, het onbekende eiland waar Mr. Oz kinderen traint tot superhelden die de wereld moeten gaan redden. Haar ontsnapte broer Justin vertrouwt het niet en Iris moet op onderzoek uit. Wat zijn nou precies de plannen van Mr. Oz? Vervelend genoeg wordt ze in de gaten gehouden door de leiding, waaronder Fiber en Alex (waar ze –nog vervelender- verliefd op is). Helemaal lastig wordt het als alle Superhelden in spe de Laatste Test moeten doen en ze dagenlang worden afgebeuld. Dat kan haast niet goed gaan, terwijl de tijd al zo dringt…

Net als het eerste deel is het toeven in een tot leven gebrachte game. Jurassic Pala- een aardige hint naar het soort game waarin Iris en haar vriendin YunYun zich staande moeten zien te houden. Opnieuw bepaald geen kinderachtig spel. Géén kansen op je stamina op te krikken, nee, falen betekent gewoon keihard ‘einde oefening‘. En het hele drama is nog niet afgelopen. Marcel van Driel werkt momenteel aan een derde (slot)deel, wat erg prettig is om te weten, al betekent dat misschien wel weer een poosje wachten. So be it, als het er maar komt.

Nu de Superhelden serie vorm aanneemt doet het zich absoluut meer gelden. ‘Triviaal’ was mijn eerdere omschrijving, en dat gaat met dit tweede deel nog steeds op: maar niet negatief bedoeld. Het verhaal is vrij “plat”, zonder veel diepgang en persoonlijke ontwikkeling, maar daar staat tegenover dat vaart en spanning soms bijna niet te houden zijn. Razendsnelle actie, een game experience in een fantasievolle boekvorm- het is hoe dan ook weer eens iets anders dan naar een computerscherm turen. En niet te vergeten, je steekt er ook nog wat Engels van op.

Voor gamers zijn de Superhelden boeken echt een aanrader. En voor niet-gamers die de smaak te pakken hebben gekregen: check de site Superhelden.nl. Kun je de avonturen online naspelen. 

ØØØØO






















Auteur(s): Marcel van Driel 
NUR: Fictie 10 
ISBN: 9789026132896 
Gebonden, € 14,95, 256 pagina's, 2012
Uitgever: de Fontein Jeugd

zondag 13 oktober 2013

Vrij uitzicht - Anya Niewierra

Bijzonder aardig debuut van Anya Niewierra –ondanks haar uitheems klinkende naam een Nederlandse schrijfster. Vrij uitzicht is niet direct een titel die erg tot de (criminele) verbeelding spreekt. Ook de onmiskenbaar romantische coverfoto doet niet meteen vermoeden dat het hier -zoals de uitgever op de omslag meldt- om een 'literaire thriller' gaat. De teneur ligt dan ook ergens in het midden.

Tess Clement -43 jaar, pas gescheiden en een prille wees- heeft een groot geheim in haar verleden. Tegen beter weten in keert ze terug naar het Zuid-Franse dorp Mosset waar zich ooit een drama afpeelde dat haar leven voorgoed veranderde. Eenmaal daar wordt ze zo aangetrokken door de Franse charmes van het dorp -en haar oude jeugdliefde- dat ze besluit zich in Mosset te vestigen. Tess stort zich op een project om het markante, verlaten chateau te ontwikkelen tot een riant appartementencomplex. Na enig wroeten blijkt dat het verleden lange armen heeft en haar alsnog probeert te grijpen. Iemand probeert haar plannen te dwarsbomen en ze moet vrezen voor haar veiligheid en die van haar geliefden. Niemand om haar heen is te vertrouwen. Tess kan geen kant op, maar ze is beslist niet voor een gat te vangen en verzet zich. Niet zonder gevolgen.

Zij het met een paar kleine merkwaardigheidjes (waarom bijvoorbeeld wordt boven elk hoofdstuk de weersomstandigheden en temperatuur gemeld, zonder uitgesproken functie?) zit het mysterieuze plot goed in elkaar. Met subtiele hints weerlegt Niewierra voortdurend de achterdocht. Het anonieme perspectief vanuit haar belager schuift op overtuigende wijze steeds weer een andere mogelijke dader op de voorgrond. Door het tempo en de inhoud, met dagelijkse beslommeringen gelardeerd met méér dan een vleug romantiek in een Franse sfeer die je bijna ruikt en proeft, neigt Vrij uitzicht eerder naar een spannende roman dan een ‘heuse’ thriller. Tegelijkertijd is het hoge 'kasteelromangehalte'  juist wat het boek erg prettig lezen maakt, samen met de losse, intieme schrijfstijl. Vrij uitzicht is een sfeervol, veelbewogen verhaal met op het eind een twist vol onverwacht mededogen. Een boek om de boel even zomaar de boel te laten. 
  
Plot                ØØØØO
Spanning      ØØØOO
Schrijfstijl      ØØØOO
Originaliteit   ØØØOO
Psychologie  ØØØØO


Leesplezier   ØØØØO






















Auteur(s): Anya Niewierra 
NUR: Literaire thriller 
ISBN: 9789085163190 
Paperback, € 19,95, 460 pagina's, 2013
Uitgever: B for books BV


donderdag 10 oktober 2013

Chaos trilogie deel 3 : Lawaai dat nooit stopt - Patrick Ness

Wow. Na drie dagen bezinking hier een recensie van Lawaai dat nooit stopt, het slotdeel van de Chaos trilogie van Patrick Ness. Bezinking, jawel. Dit boek is zo ontieglijk spannend, heftig en ontroerend dat ik  het lezen van de laatste honderd pagina´s zelfs had uitgesteld. Bezorgd om de afloop, maar ook wel een klein beetje omdat ik helemaal niet wilde dat het afgelopen was…

Werd het tweede deel nog gekenmerkt door dreigende afwachting, in dit deel barst de hel definitief los. Todd en Viola voelen zich verscheurd door de onmogelijke posities waarin zij verkeren. Het is ´onverwacht´ gekomen tot een confrontatie tussen de aardse kolonisten en de onderdrukte inheemse wezens, de zogenaamde Spakkels. De stedelingen onder leiding van President Prentiss en de rebellen geleid door Madame Coyle moeten hun onderlinge rivaliteit opzij zetten om de voortzetting van het voortbestaan van de mensheid op de planeet te garanderen. De pas gearriveerde kolonisten worden eveneens onherroepelijk meegetrokken in het bloedbad dat het gevolg is. Wanneer er een patstelling ontstaat moeten Todd en Viola zich in allerlei bochten wringen om een blijvende vrede te creëren. Meer dan wie ook dreigen zij alles te verliezen, op misschien Spakkel “1017” na, die gedreven door zijn persoonlijke wraaklust de hele toestand onherstelbaar dreigt te ontwrichten.

Op rap tempo wordt de herrie (de gedachten) van Todd, Viola en 1017 afgewisseld. De typische schrijfstijl van Patrick Ness is zijn sterkste troef- die kleurt het overgrote deel van de spanning. Hij hanteert veel interpunctie - […] – een truc die weliswaar even wennen is, maar je dan meedogenloos meesleurt in de emotionele vloedgolf en je op zwiept tot een moordend leestempo. En het aantal plotwendingen is al zo duizelingwekkend... Af en toe is het gewoon nodig de noodrem er op te zetten en/of een eindje terug te lezen.

En dat teruglezen is helemaal niet erg. Van alle drie de boeken heeft dit deel verreweg de meeste diepgang. Het is het meest literair: qua taal bijna poëtisch (zeker waar het de taal van de Spakkels betreft), en qua inhoud bijna metafysisch. Met thema’s die een ieder tot nadenken aanzet. Inzicht in het fenomeen oorlog, waarin de motieven vaak van beide partijen te rechtvaardigen zijn. Het zoeken naar én behouden van een eigen identiteit, uitgerekend in een situatie waarin blijkt dat het belang van de gemeenschap soms boven het eigen belang moet worden gesteld. Een situatie waarin de verantwoordelijkheid voor eigen keuzes en daden genomen dient te worden. En het lastigst van allemaal: de acceptatie dat onvoorwaardelijke trouw moet blíjken.

Bijzonder aangrijpend, deze coming of age trilogie die zich op zoveel fronten onderscheidt van andere Young Adult series die op het moment zo populair zijn. De Chaos-trilogie leidt tot (morele) inzichten, zonder overigens ook maar een seconde te beleren. Het grijpt je bij de kladden, sleept je mee aan je lurven en laat je ten slotte ontredderd achter. Een serie om (van) te houden. 

ØØØØØ



















Auteur(s): Patrick Ness 
NUR: Fictie 15+ 
ISBN: 9789048816316 
Paperback, € 19,95, 624 pagina's, 2013
Uitgever: Moon
NB Deel een, twee en drie zijn ook verkrijgbaar in een verzamelbox.

dinsdag 1 oktober 2013

Je bent super... Jan! - Harmen van Straaten

Dankzij de buurman raakt Jan zijn ouders kwijt, zo kun je dat wel stellen (hoewel die arme mijnheer Stromboli  wel heel makkelijk overal de schuld van krijgt). En zo belandt Jan vervolgens dankzij het Ministerie van Alleenstaande en in de Steek Gelaten Kinderen in de vreselijke Kostschool IJsendoorn. Jan is net even niet helemaal super en dat is lastig, want hij heeft zijn superkrachten daar juist hard nodig. Er gebeuren daar rare dingen en daarvan is het wraakzuchtige spook dat rondwaart niet eens het ergste...
In krap 96 pagina's lees je hoe Jan zich redt (en de anderen). Aan de omslag van het gratis kinderboekenweekgeschenk valt niet goed in te schatten om wat voor soort verhaal het gaat... Grappig? Opbeurend (en dus verdrietig)? Het lijkt een béétje saai, misschien ... Maar wie Jan al kent uit eerdere boeken van schrijver en illustrator Harmen van Straaten weet dat het boekje best spannend én grappig zal zijn, vol met grappige tekeningen.
En dat is ook zo. Jan beleeft een Harry Potter en Roald Dahl avontuur ineen. Niet zó grappig en origineel als het kinderboekenweekgeschenk als de afgelopen twee jaar en vooral geschikt voor wat jongere lezers. (Maar een cadeau gekregen boekje is hoe dan ook wel.... super)

ØØØOO



















Tijdens de Kinderboekenweek van woensdag 3 oktober t/m zaterdag 13 oktober 2013 krijg je dit boekje cadeau van je boekhandel bij aankoop van E10.00 aan kinderboeken.

Auteur(s): Harmen van Straaten 
Uitgever: Stichting CPNB
Paperback, 95 pagina's, 2013














zondag 29 september 2013

Paarden, zwaarden en rare baarden: sport bij de Romeinen - Fik Meijer & Jan Paul Schutten

Eigenlijk is dit boek helemaal geen boek, maar een tijdschrift. Een sportmagazine uit de tijd van de Romeinen, over hun wrede en vaak bloederige sporten- de Olympische Spelen, de gladiatorenspelen en de wagenrennen. Boordevol interviews, verslagen, dagboeken, columns, tekeningen. En natuurlijk de onvermijdelijke advertenties.

De bekende historicus Fik Meijer en kinderboekenauteur Jan Paul Schutten schreven samen dit boek, of nee, magazine dat helemaal past in het thema van de Kinderboekenweek dit jaar: “1...2…3… Klaar voor de start!” Over sport en spel. Ze belichten de meest uiteenlopende aspecten van de Romeinse sporten, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er in. De atleten en hun supporters doen hun verhaal, maar ook bijvoorbeeld de vleeshouwer die de in de strijd gedode dieren moet uitbenen, en Luna, de veel geraadpleegde helderziende die de winnaars van te voren weet (handig bij weddenschappen). Erg spannend is het verslag van een sportjournalist die een wagenrace in geuren en kleuren beschrijft. En de opmerkelijkste uitspraken uit deze sport zijn inderdaad opmerkelijk. Paardenmenner Scorpus bijvoorbeeld, met de legendarische woorden: “Om als eerste te finishen moet je eerst finishen”. Een Romeinse Johan Cruijf.

En dat is helemaal niet zó vreemd, want de schrijvers concluderen dat de sporten van tegenwoordig eigenlijk nog net zo wreed en soms ook bloederig (en corrupt!) zijn als destijds bij de Romeinen. Natuurlijk hebben de twee alle artikelen zelf verzonnen: zoals het gepubliceerd had kúnnen zijn. Op een grappige en licht absurdistische manier, wat het overigens wel een beetje lastig maakt soms om te weten of iets feitelijk of verzonnen is. Toch steek je er hoe dan ook een boel van op. De korte, gevarieerde stukjes en de vele plaatjes en de humor in het boek zijn leuk voor iedereen die zich interesseert voor de Oudheid en sport in het algemeen. En stiekem, heel in de verte, doet dit boek mij een beetje denken aan de dagboeken van Bram Botermans. Geschikt voor dezelfde leeftijd.

ØØØOO



Auteur(s): Fik Meijer Jan Paul Schutten 
Ondertitel: sport bij de Romeinen
NUR: Geschiedenis (< 12 jaar) 
ISBN: 9789045115405 
Gebonden, € 12,50, 137 pagina's, 2013
Uitgever: Querido Kinderboek

donderdag 26 september 2013

Mist over Londen - C.J. Sansom

Zou het heel erg toevallig zijn dat er bijna gelijktijdig twee –vertaalde- boeken verschijnen waarin Hitler nog (of weer) leeft? Naast het spraakmakende Daar is hij weer van Duits auteur Timur Vermes verscheen onlangs iets eerder Mist over Londen van de Engelse auteur C.J. Sansom. Sansom was al bekend van zijn Shardlake-thrillerserie –waarvan er tot nu toe drie in het Nederlands zijn vertaald- en zijn roman Winter in Madrid was een bestseller. Met Mist over Londen brengt Sansom een spannende “What if”- plot waarin hij in feite de hele Tweede Wereldoorlog een decennium verlegt.

Sansoms uitgangspunt is hier: wat als Churchill in 1940 niet premier was geworden en Engeland (dus) niet de oorlog had verklaard aan Duitsland? De Engelse regering behoudt de (schijn)macht, maar in de twaalf daarop volgende jaren wordt de situatie steeds nijpender. Met name voor de Engelse Joden. Het verzet groeit en ondergrondse acties tegen de aanwezige Duitse ‘bondgenoten’ nemen toe: niet geheel zonder humor duikt Churchill op als charismatisch rebellenleider.

Onder andere de dood van zijn zoontje doet ambtenaar David Fitzgerald besluiten deel te nemen aan verzetsacties. Het begint simpel met diplomatieke informatie doorspelen. Daarvan stelt hij zijn vrouw niet op de hoogte, om haar te beschermen. Als David bevriend blijkt te zijn met de natuurkundige Frank Muncaster moet hij echter zijn nek uitsteken. Muncaster is in bezit van een geheim dat de wereld voorgoed kan veranderen en hij loopt hierdoor gevaar voor de Duitsers én Amerikanen. In een extreem mistige nacht tijdens de Great Smog –waargebeurd in 1952!- loopt Davids poging om zijn vriend met behulp van het verzet in veiligheid te loodsen uit op een groot drama. En dan blijkt hoeveel mensen hij mee ten onder neemt door zijn keuzes genomen zonder aan eventuele gevolgen te denken.

Mist over Londen is een spannende, intrigerende en goed onderbouwde oorlogsroman die evengoed als thriller gelezen kan worden. De halsbrekende toeren van David en het verzet en het –overigens niet zo moeilijk te raden- geheim van Muncaster, gegoten in een “what if”- verhaal zijn onmiskenbaar elementen van een gedegen, filmische thriller. Tegelijkertijd is het ook een tragische liefdesroman, over de vervreemding tussen een man en zijn vrouw. Vervreemding die hun huwelijk in sluipt na een verraderlijke keuze, werkend als een wig in het onderlinge vertrouwen.   

Tijdens het lezen rijst de vraag wat Sansom precies beoogt met dit boek. Waarom precies déze situatie als alternatief verleden? Naast een uitgebreide historische verklaring annex verantwoording geeft Sansom in zijn slotwoord antwoord op die vraag. In Groot Brittannië nemen landelijk geweld en socialistische manipulatie in politieke kringen toe door de wens van Schotland om (economisch) onafhankelijk te zijn van Engeland. Sansom wil met zijn boek het gevaar van het oprukkende nationalistisch extremisme tonen. Een waarschuwing eigenlijk voor méér landen, in tijden van economische malaise die de voedingsbodem vormt voor verbittering en nationale vijandigheid.
Een bijzonder boek: bescheiden, maar allerminst onbetekenend.

ØØØØO






















Auteur(s): C.J. Sansom 
NUR: Literaire thriller 
ISBN: 9789026134548 
Paperback, € 24,95, 608 pagina's, 2013
Uitgever: de Fontein

zondag 15 september 2013

De totale robot - Isaac Asimov

Wat een verrijking van mijn boekenkast, De totale robot van Isaac Asimov die ik toevallig voor E1.50 op een boekenmarkt vond*. In 1984 werden bijna al zijn robotverhalen -31 stuks- bijeen gepubliceerd in deze briljante verhalenbundel. Gecategoriseerd en becommentarieerd door Asimov persoonlijk- de bedenker van de Drie Wetten der Robotica had trouwens bepaald geen last van valse bescheidenheid. Maar wat een schrijver en wat een fantasie! Het betreft verhalen eerder gepubliceerd tussen 1939 en 1977 en variëren qua lengte van drie tot dertig pagina’s. Normaal gesproken houd ik niet zo van korte verhalen, maar dit was puur genieten.
Fascinerend hoe voorspellend Asimovs geavanceerde visie op sommige technische vlakken heeft uitgepakt, terwijl hij tegelijkertijd heel andere technische ‘wonderen’ juist helemaal niet voorzag, niet kón voorzien: zoals pc’s, internet, draadloze telefonie. En dan is het ook nog afwachten welke van zijn toekomstvisies eventueel nog kunnen gáán uitkomen… Geplaatst in deze kaders van het verleden en van de toekomst krijgt  het lezen nog eens een extra dimensie.
De verhalen zijn onder te verdelen in verhalen met Goede of met Slechte robots, oftewel in ontroerende of angstaanjagende verhalen. Asimovs stokpaardje was het complexe brein van androïde robots. Hoe menselijk kan een robot worden en hoe wenselijk is dat? Hij stelde ethische, politieke en economische kwesties aan de kaak, elk verhaal met een scherpe insteek en een verrassende pointe. De reeks verhalen over robotmechanici en veldonderzoekers Donovan en Powell zijn spannend en humoristisch, terwijl de verhalen met robotpsychologe Susan Calvin clever en echte doordenkertjes zijn. Bijna alle verhalen zijn even ingenieus. Het is leuk om te zien dat de bron van inspiratie van andere beroemde schrijvers of filmmakers direct tot het werk van Asimov is terug te leiden, denk onder andere aan Stephen King. Fantastisch. Spitsvondig. Het zijn zomaar wat woorden die spontaan nog bij me opkomen om deze bundel te beschrijven. Een aanrader, ware het niet dat het boek helaas niet meer (nieuw) te verkrijgen is. Maar wie weet, in de toekomst…

* Deze vage verwijzing naar het boek Robot op de rommelmarkt van Tonke Dragt is geheel toevallig. Maar wel grappig.

ØØØØØ




















Auteur(s): Asimov 
NUR: Non-fictie informatief/professioneel algemeen 
ISBN: 9789022978573 
Paperback, 1984, uitverkocht, 524p.
Uitgever: Bruna Uitgevers, A.W.




zondag 8 september 2013

Het Rosie Project - Graeme Simsion

Don Tillman neemt het zekere voor het onzekere als hij op zoek gaat naar een vrouw om mee te trouwen. Hij laat de mogelijke kandidaten gewoon een vragenlijst invullen. Een uitgebreide lijst, van een stuk of wat A4-tjes. Wie rookt, een ongezonde BMI heeft of geen niertjes lust valt onherroepelijk af.

Voor de zevenendertigjarige geneticus Don is het een uiterst logische en consequente aanpak. Hij redeneert nu eenmaal wat anders dan anderen. Heeft moeite met het inschatten van situaties, het lezen van lichaamstaal, is gauw overprikkeld. Al functioneert hij verder goed (genoeg), soms is het wel lastig. Regelmaat en orde zijn van cruciaal belang. Vandaar ook de vragenlijsten, want hij wil niet voor verrassingen komen te staan.

En dan wandelt Rosie Dons wereldje binnen. Een vrouw totaal ongeschikt als levenspartner, maar één die zijn leven compleet op z’n kop zet. De zoektocht naar haar biologische vader past namelijk wel precies in zijn straatje. Hun pogingen om DNA te bemachtigen van 64(!) potentiële vaders brengt de twee in de meest hilarische situaties...

Don –die met niet zoveel woorden gezegd lijdt aan het Syndroom van Asperger- doet op droog komische wijze verslag. Van glazen pikken tot uit ramen klimmen, jiven (zonder muziek) en cocktails shaken: Dons vaardigheden gaan verder dan ooit vermoed. Al gaat het overigens niet van een leien dakje- en is de omgang met de ‘verknipte’ Rosie verre van conventioneel.

Het Rosie Project is het romandebuut van de Nieuw Zeelandse auteur Graeme Simsion. Oorspronkelijk bedoeld als screenplay zit het verhaal vol vaart en is het beeldend verteld. Het valt onder de categorie boeken als Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon, eveneens met een autist in de hoofdrol. Dons naïeve opvattingen en zijn (soms stuitende) eerlijkheid zijn innemend en grappig. Tussen de regels door lees je wat hem totaal ontgaat en dat is leuk, heel leuk. Een heerlijke feel-good roman waarbij je de tranen in de ogen springen, van het lachen, maar stiekem ook van ontroering. Een boek met een hoge hit-potentie: voor mij nú al de Anti-Winterdip-Tip voor de komende maanden! 

ØØØØO




















Auteur(s): Graeme Simsion 
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle 
ISBN: 9789021808710 (aangekondigd, verwacht okt 2013)
Paperback, € 17,95, 288 pagina's, 2013
Uitgever: Sijthoff