vrijdag 29 juli 2011

Das Buch - Wolfgang & Heike Hohlbein

Het schrijversechtpaar Wolfgang & Heike Hohlbein behoeft enige introductie. Zij zijn namelijk in Duitsland al 3 decennia lang een autoriteit op het gebied van Fantasy voor de oudere jeugd. Of te wel Young Adult Fantasy. Met name Wolfgang Hohlbein is een veelschrijver die elke paar maanden weer een nieuwe, meestal dikke pil in een van zijn lopende series “uitpoept”. Zijn fantasie is groot en ook ruim; historische romans, SF, magische fantasy, maar ook zijn weerwolven en zombie boeken en series gaan als zoete broodjes over de toonbank.  Overigens staan zijn vrouw en een heel schrijversteam achter hem, dus helemaal een wonder is de snelheid waarmee hij produceert niet. Wel is hij het Grote Brein.

Op het eerste kinderboek uit 1976 Märchenmond na (in Nederland verschenen als De zwarte spiegel, bij Lemniscaat. Als kind al één van mijn lievelingsboeken!), is niet één boek van W&H Hohlbein vertaald in het Nederlands. Ráár. Het zal te maken hebben met het feit dat de boeken niet helemaal voor ‘vol’ worden aangezien door de Duitse critici. Triviale lectuur, is de noemer waaronder de boeken worden geplaatst. ‘Te commercieel’, ’van weinig toevoegende waarde’, ‘dertien in een dozijn’… zijn de standaard kritieken.

Absoluut níet terecht. Misschien dat inderdaad het ene boek net wat beter is dan het andere, maar dat gaat voor het oeuvre van iedere auteur wel op. Bovendien is het vaak ook een kwestie van smaak: als je als lezer genoten hebt van een van Hohlbeins historische romans dan kan een roman uit het momenteel zo populaire teeny vampierengenre wat tegenvallen, ja. Stuk voor stuk zitten de verhalen echter complex en juíst origineel in elkaar en ook op de aandacht voor details en afwerking (géén losse eindjes bijvoorbeeld) valt beslist niets aan te merken. Hoogstens de karakteruitwerking is wat vlak en het taalgebruik populair. Wat mij betreft is daar niks mis mee- Hohlbein weet zijn doelgroep perfect te bereiken. En het leest gewoonweg als een trein!

Das Buch is een stand-alone in het genre van  cross-over fantasy. Dat wil zeggen dat de hoofdpersoon, Leonie van 16 jaar, ontdekt dat er een wereld bestaat verborgen náást de gewone wereld: het Archief. Daar worden door vreemde wezens de boeken geschreven én bewaakt waarin elke gebeurtenis, íedere seconde van íeder mens op de aarde wordt genoteerd. Als haar oma plotseling sterft, blijkt Leonie net als zij een Hoedster van het Archief te zijn. Door de (vreemde) omstandigheden gaat er iets mis met de overerving en weet ze bovendien van niets. Haar vader is nu per ongeluk de rechtmatige erve, en om Leonie om onduidelijke redenen te “beschermen” herschrijft hij gebeurtenissen in het boek van oma. En dat terwijl de kleinste verandering, het verplaatsen van een komma bijvoorbeeld, al desastreuze gevolgen kan hebben voor het verloop van vele andere mensenlevens. Leonie moet haar vader zien te stoppen, maar dat is haast onmogelijk aangezien hij de gebeurtenissen voortdurend weer herschrijft. Hij plaatst haar steeds in nieuwe onwetendheid en in andere omstandigheden. Daarnaast komt  het gevaar waar hij haar tegen wil beschermen steeds dichterbij.

Razendspannend. Wat het verhaal vooral vreselijk intrigerend maakt is de subtiele manier waarop Leonie steeds weer in  verander(en)de omstandigheden blijkt te zitten. Zonder enige uitleg, door middel van kleine hints ontdek je als lezer dat er weer iets door vader herschreven moet zijn. “Heee, dat zat toch anders, dat klopt niet” zijn gedachten die je alert houden en doen inzien dat er weer iets aan de hand is. Zo wordt een situatie van toenemende machteloosheid en eindeloosheid gecreëerd, zonder hoop op een (goed) einde. Toch wordt er op een heel slimme en vooral ook bevredigende wijze uiteindelijk een oplossing aangedragen. Geniaal.

Moeilijk om dit alles duidelijk uit te leggen, dis is een boek om zelf te ervaren. Met name een boek voor bibliofielen, voor hartstochtelijke lezers én fantasy-fans, zoals ikzelf.  Wat mij betreft noemt dit boek zich met recht -tamelijk suggestief- “Het Boek”. Vertalen!!!!!


ØØØØØ





















Auteur(s): Hohlbein, Wolfgang & Heike
Duitstalige roman, novelle
ISBN: 978345353276-2
Paperback, € 9.95, 880 pagina's, 2003
Uitgever: Heyne Verlag
(Te bestellen via de reguliere boekhandel)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten