vrijdag 29 mei 2015

Grijs gebied - Marion Pauw

Het lijkt wel een vorm van positieve discriminatie, de gehandicapte personages die de laatste tijd te pas en te onpas opgevoerd worden op het literaire toneel. Onlangs nog door Dimitri Verhulst, in zijn Boekenweekgeschenk voor 2015, en nu door Marion Pauw in het geschenkboekje Grijs gebied voor De Maand van het Spannende Boek. Al maakt de laatste het wel letterlijk heel wat positiever- het is maar wie er aanstoot van neemt.

Adolescente Naomi wordt gruwelijk (wees gewaarschuwd, fijngevoelige lezer) verminkt, in Amsterdam, ’s nachts onderweg naar huis. Het feit of ze zelf schuldig is of niet en het feit of ze nóg van geluk mag spreken dat ze de aanval heeft overleefd daargelaten: dit boekje gaat over de gewetenskwestie en loutering van getuige en mislukkeling Albert. Deze verbitterde buschauffeur besluit zichzelf een tweede kans te geven (en zich als verdachte vrij te pleiten), nadat hij eerder te laf was 112 te bellen. Hij zal zelf de dader opspeuren. En al schuift hij het leeuwendeel van zijn jacht dóór naar de autistische vliegtuigspotter Kevin, Albert vindt zijn loutering. Naomi crepeert (waarschijnlijk) ergens in de vergetelheid verder.

Blijft lastig, een spannend en mooi ‘rond’, aan alle kanten afgesloten plot in 96 pagina’s proppen. Toch is Grijs gebied beslist de moeite waard, al is het vooral om de treffende karakterschetsen, gedachtespiegelingen en het literaire tintje aan deze mini-thriller. Marion Pauw was niet voor niets dit jaar weer genomineerd voor de Gouden Strop, met Hemelen.
ØØØOO

























Tijdens Juni - de Maand van het Spannende Boek (t/m 30 juni 2015) cadeau van de boekhandel bij aankoop van E12.50 aan spannende boeken.

Auteur(s):Marion Pauw 
Uitgever: Stichting CPNB
Paperback, 96 pagina's, 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten