zondag 14 augustus 2011

19 keer Katherine - John Green

Een al wat ouder Young Adult boek –van vóór het genre in Nederland “uitgevonden”, oftewel als zodanig bestempeld werd-   van de in de VS veelgeprezen John Green.

 Wonderkind Colin Singleton streeft er dagelijks naar zijn zogenaamde ‘markeerpunten’ (c.q. doelstellingen) te halen. Hij is buitengewoon goed in leren en als zodanig een wandelende encyclopedie. Hier moet hij zich wel ontzettend hard voor uitsloven  Als hij namelijk ooit écht uniek wil worden en zich als waar genie wil bewijzen, moet hij behalve goed kunnen reproduceren iets opzienbarends zelf produceren of ontdekken.

Door een vreemd (vrij ongeloofwaardig) toeval is Colin sinds zijn kleutertijd in totaal 19 keer gedumpt door verschillende Katherines. De 19e bezorgt hem hevig liefdesverdriet. Op roadtrip meegenomen door zijn Libanese beste vriend Hassan belandt hij in het fictieve gehucht Gutshot, waar hij en Hassan een zomerbaantje aannemen.

Tijdens hun verblijf ontwikkelt zich een speciale vriendschap tussen de populaire, maar onzekere Lindsey (géén Katherine), Hassan en Colin. Ondertussen werkt Colin aan zijn Theorema die hem tot genie moet gaan bombarderen: hij probeert een wiskundige formule op te stellen die in grafieken weergeeft hoe zijn relaties met de Katherines wel móesten verlopen. En zo het verloop van alle relaties kan voorspellen.

Een hilarisch, apart verhaal vol ironische voetnoten en met (wat mij betreft) wel erg veel wiskundige uiteenzettingen, grafieken en formules. Let wel, zoals meermaals benadrukt op “puur facultatieve” wijze, maar toch. Met mijn in de middelbare schooltijd ontstane, pure aversie tegen wiskunde was het hier en daar even doorbijten.

Het eind van de zomer, en een aantal ongebruikelijke gebeurtenissen, betekenen voor het bevriende drietal een keerpunt in hun leven en een veranderde visie op hun toekomst als volwassene. Colin doorbreekt uiteindelijk zijn vaste patronen, want zoals hijzelf inziet “dat het in het leven misschien niet gaat om een paar stomme markeerpunten te bereiken”(p. 273) Hij en Lindsey komen (uiteraard) samen en zijn Theorama schrijft hij af: de toekomst laat zich niet voorspellen, en al helemaal niet tegenhouden. Waardoor je juist alle kanten op kunt gaan, al dan niet uniek-zijnde.

Paradoxaal genoeg een onverwacht voorspelbaar inzicht. Mijn verwachtingen van het boek vielen dan ook een beetje tegen, hoewel het verder wel goed geschreven, bijzonder onderhoudend en beslist grappig is.  Net als Colin maakt het alleen zijn pretenties niet helemaal waar. Vandaar ‘maar’ 3 sterren.


ØØØOO




















Auteur(s): J. Green
NUR: Literaire fictie algemeen
ISBN: 9789056378998 
Paperback, € 16,50, 2007
Uitgever: Lemniscaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten