zondag 29 september 2013

Paarden, zwaarden en rare baarden: sport bij de Romeinen - Fik Meijer & Jan Paul Schutten

Eigenlijk is dit boek helemaal geen boek, maar een tijdschrift. Een sportmagazine uit de tijd van de Romeinen, over hun wrede en vaak bloederige sporten- de Olympische Spelen, de gladiatorenspelen en de wagenrennen. Boordevol interviews, verslagen, dagboeken, columns, tekeningen. En natuurlijk de onvermijdelijke advertenties.

De bekende historicus Fik Meijer en kinderboekenauteur Jan Paul Schutten schreven samen dit boek, of nee, magazine dat helemaal past in het thema van de Kinderboekenweek dit jaar: “1...2…3… Klaar voor de start!” Over sport en spel. Ze belichten de meest uiteenlopende aspecten van de Romeinse sporten, je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er in. De atleten en hun supporters doen hun verhaal, maar ook bijvoorbeeld de vleeshouwer die de in de strijd gedode dieren moet uitbenen, en Luna, de veel geraadpleegde helderziende die de winnaars van te voren weet (handig bij weddenschappen). Erg spannend is het verslag van een sportjournalist die een wagenrace in geuren en kleuren beschrijft. En de opmerkelijkste uitspraken uit deze sport zijn inderdaad opmerkelijk. Paardenmenner Scorpus bijvoorbeeld, met de legendarische woorden: “Om als eerste te finishen moet je eerst finishen”. Een Romeinse Johan Cruijf.

En dat is helemaal niet zó vreemd, want de schrijvers concluderen dat de sporten van tegenwoordig eigenlijk nog net zo wreed en soms ook bloederig (en corrupt!) zijn als destijds bij de Romeinen. Natuurlijk hebben de twee alle artikelen zelf verzonnen: zoals het gepubliceerd had kúnnen zijn. Op een grappige en licht absurdistische manier, wat het overigens wel een beetje lastig maakt soms om te weten of iets feitelijk of verzonnen is. Toch steek je er hoe dan ook een boel van op. De korte, gevarieerde stukjes en de vele plaatjes en de humor in het boek zijn leuk voor iedereen die zich interesseert voor de Oudheid en sport in het algemeen. En stiekem, heel in de verte, doet dit boek mij een beetje denken aan de dagboeken van Bram Botermans. Geschikt voor dezelfde leeftijd.

ØØØOO



Auteur(s): Fik Meijer Jan Paul Schutten 
Ondertitel: sport bij de Romeinen
NUR: Geschiedenis (< 12 jaar) 
ISBN: 9789045115405 
Gebonden, € 12,50, 137 pagina's, 2013
Uitgever: Querido Kinderboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten