zondag 8 september 2013

Het Rosie Project - Graeme Simsion

Don Tillman neemt het zekere voor het onzekere als hij op zoek gaat naar een vrouw om mee te trouwen. Hij laat de mogelijke kandidaten gewoon een vragenlijst invullen. Een uitgebreide lijst, van een stuk of wat A4-tjes. Wie rookt, een ongezonde BMI heeft of geen niertjes lust valt onherroepelijk af.

Voor de zevenendertigjarige geneticus Don is het een uiterst logische en consequente aanpak. Hij redeneert nu eenmaal wat anders dan anderen. Heeft moeite met het inschatten van situaties, het lezen van lichaamstaal, is gauw overprikkeld. Al functioneert hij verder goed (genoeg), soms is het wel lastig. Regelmaat en orde zijn van cruciaal belang. Vandaar ook de vragenlijsten, want hij wil niet voor verrassingen komen te staan.

En dan wandelt Rosie Dons wereldje binnen. Een vrouw totaal ongeschikt als levenspartner, maar één die zijn leven compleet op z’n kop zet. De zoektocht naar haar biologische vader past namelijk wel precies in zijn straatje. Hun pogingen om DNA te bemachtigen van 64(!) potentiële vaders brengt de twee in de meest hilarische situaties...

Don –die met niet zoveel woorden gezegd lijdt aan het Syndroom van Asperger- doet op droog komische wijze verslag. Van glazen pikken tot uit ramen klimmen, jiven (zonder muziek) en cocktails shaken: Dons vaardigheden gaan verder dan ooit vermoed. Al gaat het overigens niet van een leien dakje- en is de omgang met de ‘verknipte’ Rosie verre van conventioneel.

Het Rosie Project is het romandebuut van de Nieuw Zeelandse auteur Graeme Simsion. Oorspronkelijk bedoeld als screenplay zit het verhaal vol vaart en is het beeldend verteld. Het valt onder de categorie boeken als Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon, eveneens met een autist in de hoofdrol. Dons naïeve opvattingen en zijn (soms stuitende) eerlijkheid zijn innemend en grappig. Tussen de regels door lees je wat hem totaal ontgaat en dat is leuk, heel leuk. Een heerlijke feel-good roman waarbij je de tranen in de ogen springen, van het lachen, maar stiekem ook van ontroering. Een boek met een hoge hit-potentie: voor mij nú al de Anti-Winterdip-Tip voor de komende maanden! 

ØØØØO




















Auteur(s): Graeme Simsion 
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle 
ISBN: 9789021808710 (aangekondigd, verwacht okt 2013)
Paperback, € 17,95, 288 pagina's, 2013
Uitgever: Sijthoff

Geen opmerkingen:

Een reactie posten