donderdag 5 september 2013

Stralende meisjes - Lauren Beukes

Soms heb je van die boeken die zo’n bijzonder en origineel uitgangspunt hebben dat ze zich onderscheiden van ‘gewone’ boeken. Stralende meisjes – het thrillerdebuut van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Lauren Beukes- is er zo een. Zonder de grootste troef van het verhaal prijs te geven: het gaat over tijdreizen. Of nee, het gaat eigenlijk niet om het tijdreizen zelf. Het is een aspect waar feitelijk niet nader op in wordt gegaan, noch wordt er enige uitleg over gegeven. Die vage vanzelfsprekendheid maakt het plot des te dubieuzer. En intrigerender. Stralende meisjes is een strak geconstrueerde thriller waar je je hoofd bij moet houden en die het best (en het liefst) in een ruk uitgelezen kan worden.

Harper- moordenaar tegen wil en dank- reist vanuit 1931 via een duister huis van het ene jaartal in de toekomst naar het andere. Met een logica die zelfs hem niet duidelijk is. Het vreemde huis leidt hem naar zogenaamde ‘stralende meisjes’ die vermoord moeten worden. Waarom zij dood moeten en wat hen precies als stralend definieert is eveneens onduidelijk. Niet dat het Harper erg veel uitmaakt. Tot hij tijdens een bezoek aan 1993 ontdekt dat zijn aanslag op Kirby Mazrachi in 1989 mislukt is. Kirby speurt sindsdien verbeten naar de man die haar voor het leven getekend heeft. En zo ontstaat een ongewoon kat-en-muisspel, waarbij niets, maar dan ook echt niets voorspelbaar is.

De expliciet beschreven grove moorden zullen niet voor elke lezer even uitnodigend zijn. En het taalgebruik dat wars is van clichés maken het boek niet al te toegankelijk. Verwacht ook geen betrokkenheid met de personages: afstandelijkheid is een spanningsfactor die Beukes bewust gebruikt. Ook doet ze niet aan psychologische onderbouwingen. Stralende meisjes is dan ook een stevige kluif om je flink in vast te bijten. Een bijzondere leeservaring met een sterke nasmaak. Want wat is het een knap en fascinerend boek. Blijft nog lang bij.

ØØØØØ Originaliteit/constructie
ØØØØO Leesplezier





















Auteur(s): Lauren Beukes 
NUR: Literaire thriller 
ISBN: 9789023479994 
Paperback, € 19,90, 352 pagina's, 2013
Uitgever: Cargo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten