zondag 15 september 2013

De totale robot - Isaac Asimov

Wat een verrijking van mijn boekenkast, De totale robot van Isaac Asimov die ik toevallig voor E1.50 op een boekenmarkt vond*. In 1984 werden bijna al zijn robotverhalen -31 stuks- bijeen gepubliceerd in deze briljante verhalenbundel. Gecategoriseerd en becommentarieerd door Asimov persoonlijk- de bedenker van de Drie Wetten der Robotica had trouwens bepaald geen last van valse bescheidenheid. Maar wat een schrijver en wat een fantasie! Het betreft verhalen eerder gepubliceerd tussen 1939 en 1977 en variëren qua lengte van drie tot dertig pagina’s. Normaal gesproken houd ik niet zo van korte verhalen, maar dit was puur genieten.
Fascinerend hoe voorspellend Asimovs geavanceerde visie op sommige technische vlakken heeft uitgepakt, terwijl hij tegelijkertijd heel andere technische ‘wonderen’ juist helemaal niet voorzag, niet kón voorzien: zoals pc’s, internet, draadloze telefonie. En dan is het ook nog afwachten welke van zijn toekomstvisies eventueel nog kunnen gáán uitkomen… Geplaatst in deze kaders van het verleden en van de toekomst krijgt  het lezen nog eens een extra dimensie.
De verhalen zijn onder te verdelen in verhalen met Goede of met Slechte robots, oftewel in ontroerende of angstaanjagende verhalen. Asimovs stokpaardje was het complexe brein van androïde robots. Hoe menselijk kan een robot worden en hoe wenselijk is dat? Hij stelde ethische, politieke en economische kwesties aan de kaak, elk verhaal met een scherpe insteek en een verrassende pointe. De reeks verhalen over robotmechanici en veldonderzoekers Donovan en Powell zijn spannend en humoristisch, terwijl de verhalen met robotpsychologe Susan Calvin clever en echte doordenkertjes zijn. Bijna alle verhalen zijn even ingenieus. Het is leuk om te zien dat de bron van inspiratie van andere beroemde schrijvers of filmmakers direct tot het werk van Asimov is terug te leiden, denk onder andere aan Stephen King. Fantastisch. Spitsvondig. Het zijn zomaar wat woorden die spontaan nog bij me opkomen om deze bundel te beschrijven. Een aanrader, ware het niet dat het boek helaas niet meer (nieuw) te verkrijgen is. Maar wie weet, in de toekomst…

* Deze vage verwijzing naar het boek Robot op de rommelmarkt van Tonke Dragt is geheel toevallig. Maar wel grappig.

ØØØØØ




















Auteur(s): Asimov 
NUR: Non-fictie informatief/professioneel algemeen 
ISBN: 9789022978573 
Paperback, 1984, uitverkocht, 524p.
Uitgever: Bruna Uitgevers, A.W.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten