zondag 4 maart 2012

Reckless; achter de spiegel - Cornelia Funke

Kaft, titel noch omschrijving doen in eerste instantie vermoeden wat voor uitzonderlijk boek dit is. Fantastisch, grimmig. Vooral Grimm-ig. Funke creëert zonder veel uitwijdingen een duistere spiegelwereld die naast de onze bestaat en die er langzaam maar zeker door bezoedeld raakt. Wie goed leest ziet de allegorie en herkent verwijzingen naar de Europese geschiedenis en naar politiek gekonkel in het algemeen.

In afgemeten en tegelijkertijd soms poëtische stijl vertelt Funke het verhaal van –jawel- de broers Jacob en Will Reckless. Beiden geboren in onze hedendaagse tijd toeft de één vrijwillig en de ander noodgedwongen in de spiegelwereld. Schatjager Jacob aast normaliter op magische sprookjesattributen, maar moet nu de kostbaarste schat van alles vinden; een manier om zijn broer te redden van de vloek die hem onherroepelijk doet verstenen. Altijd op de vlucht voor de bittere waarheid, komt Jacob zichzelf nu keihard tegen.

De betoverende vanzelfsprekendheid van de onwerkelijke, verwrongen spiegelwereld en de mild ironische ondertoon maken het boek onweerstaanbaar en uniek. Een drama vol subtiele humor. Een positieve boodschap terwijl het tegendeel blijkt. Een zuivere liefde ondanks onoprechte daden.
Dat dit boek een kinderboek genoemd wordt ligt puur aan het feit dat het verhaal zo na ligt aan een sprookje. Een sprookje in zijn meest pure vorm; niet afgezwakt of geromantiseerd voor kinderen. In feite is dit het meest volwassen boek dat Funke tot nu toe geschreven heeft.

Wat ontzettend jammer toch. Juist dat wat het boek zo uniek maakt werkt hier tegen zichzelf.  Omdat het zo moeilijk te categoriseren is, valt het volkomen uit het beeld van het bedoelde publiek. Terwijl dat juist zo’n breed publiek kan zijn: iedereen die van sprookjes houdt,ongeacht de leeftijd. Verwacht alleen geen “…En ze leefden nog lang en gelukkig”, want daarvoor zit dit sprookje –net als het echte leven- te complex in elkaar. Dit boek verdient méér lezers!

ØØØØØ



















Auteur(s): Cornelia Funke
Ondertitel: Achter de spiegel
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789045111087 
Gebonden, € 16,95, 296 pagina's, 2010
Uitgever: Querido Kinderboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten