dinsdag 13 maart 2012

Heldere hemel - Tom Lanoye

Het Boekenweekgeschenk van 2012 is dit jaar geschreven door de veelzijdige Vlaming Tom “lanwa:” Lanoye (belangrijke vermelding op de kaft- er kan maar beter duidelijkheid zijn wat betreft uitspraak, de taalkwestie ligt in België natuurlijk al gevoelig genoeg, laat staan in Nederland)

Hoewel qua Boekenweekthema de nadruk van zijn Heldere hemel eerder ligt op “andere ongemakken” dan op de "vriendschap", is het een bijzonder geslaagde literaire novelle. De gebruikelijke 90 pagina’s zijn gevuld met weliswaar een iets kleiner lettertype, maar dan barst het boekje ook uit zijn voegen van drama- en thematiek.

Gebaseerd op twee feiten; een onbemand MiG vliegtuig dat in 1989 neerstortte op een huis in België en de dood van een negentienjarige jongen die het ongeluk had thuis te zijn. Lanoye laat hieromheen diverse personages aantreden in situaties die om platvoerse maar helaas universele redenen al dreigend en zwaarbeladen zijn.  Haast toneelmatig – vol dialogen, met een indeling die doet denken aan akten en bedrijven, met tussen haakjes regieaanwijzingen – escaleert de hele boel tot het toeslaan van het noodlot dat voor de lezer al van te voren vaststaat.

Onderhoudend, erg prettig om te lezen. Beslist ook geen niemendalletje, het verhaal blijft beklijven: het geeft te denken. Het gaat over relaties, relativeren en relativiteit. Een eye-opener misschien wel. We zijn nu eenmaal geneigd veel dingen ‘voor lief te nemen’. Terwijl we daar soms eigenlijk onbewust méér aan hechten dan we denken, of zelfs wíllen. Dit Boekenweekgeschenk is er in ieder geval een om niet zomaar voor lief (lees: voor het treinkaartje) te nemen, maar om in al z’n bescheidenheid op de boekenplank te laten prijken.

ØØØØO


















Gratis verkrijgbaar gedurende de Boekenweek van 14 t/m 24 maart 2012 bij besteding vanaf E12.50 aan boeken in de boekhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten