woensdag 29 februari 2012

De man zonder hond - Håkan Nesser

De Zweedse thrillerauteur Håkan Nesser is vooral bekend om zijn verfilmde politiethrillers met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. De man zonder hond is het eerste deel van een nieuwe thriller serie, de zogeheten Inspecteur Barbarotti-reeks. Uitgeverij De Geus noemt Barbarotti  in alles de tegenpool van Van Veeteren, wat meteen al bepaalde verwachtingen omtrent dit nieuwe personage schept.

Wel is het even wachten op zijn opkomst: pas op pagina 173 (van de ruim 400p.) doet de inspecteur zijn intrede. Wat er aan vooraf gaat is een uitvoerige uiteenzetting van de complexe familiebanden binnen de familie Hermansson. De familie is ‘getekend’, of te wel te schande gezet door een onterend schunnige daad van zoon Robert in een reality soap op nationale televisie. De ouders gaan emigreren naar Spanje en bereiden –onwillig, bijna noodgedwongen- een soort afscheidsfeest. Robert, zijn twee zussen en hun aanhang hebben elk hun redenen om tegen de bijeenkomst op te zien. Eenmaal aanwezig is de sfeer gespannen en grimmig, onderling broeit er van alles. Dan verdwijnt Robert, met aanvankelijk stille trom. Als een dag later 19jarige kleinzoon Henrik echter ook verdwijnt, moet de politie wel worden ingeschakeld.

Waar inspecteur Barbarotti  ten tonele verschijnt. Aan hem de taak uit te zoeken of de twee verdwijningen verband hebben met elkaar. Hoe de vork precies in de steel zit valt hem – in tegenstelling tot de lezer die al eerder inzicht krijgt- niet mee. Toch bijt hij zich vast in deze hopeloze zaak. Even lijkt de steeds minder houdbare situatie een noodlottige wending te nemen, maar wederom treedt een onvermijdelijke en allesbeslissende samenloop van omstandigheden op. Een gelaten, genadig einde.

Een weinig spectaculaire, maar bijzonder prettige thriller- of beter gezegd detective. Het eerste deel is psychologisch ijzersterk opgezet en maakt veel duidelijk voor de lezer waar Barbarotti juist volledig en gekmakend in het duister tast. Het is die tegenstelling die voor de meeste spanning zorgt in het boek. Inspecteur Barbarotti is een uiterst aimabel persoon. Heeft zo zijn besognes met zijn dochter, zijn bijdehante collega en nieuwe vriendin, maar laconiek en pragmatisch (met de hulp van God, al dan niet bestaand) ingesteld als Barbarotti is zal hij niet gauw in zijn sores verdrinken. Op een volgend deel van de reeks hoeven we dan ook gelukkig niet lang te wachten; het tweede staat aangekondigd voor zomer 2012.

ØØØØO



















Auteur(s):  Håkan Nesser
NUR: Detective
ISBN: 9789044518887 
Paperback, € 15,00, 2012
Uitgever: Geus, Uitgeverij De

Geen opmerkingen:

Een reactie posten