zondag 15 januari 2012

Stadsliefde. Scènes in Parijs - Adriaan van Dis

Wat een prachtig, verrassend en bovenal bijzonder boek van Adriaan van Dis. Alleen al de cover van Stadsliefde- scènes in Parijs, knalrood maar in zijn paperback formaat wel op de een of andere manier de bescheidenheid zelve.

Zeven jaar lang woonde Van Dis permanent in de stad waar hij eerder ooit studeerde, waar hij zijn leven lang verliefd op is geweest. In een stuk of 50 hoofdstukjes beschrijft Van Dis zijn belevenissen en bevindingen- noem het beschouwingen. Verwacht hierbij géén columns, eerder volmaakt literaire hoogstandjes. In prachtige bewoordingen en met zijn bekende subtiele humor (die zoals zo vaak ook Van Dis zélf als aanleiding neemt) beschrijft hij zijn leven in de stad. Pogend zoveel mogelijk getuige te zijn van het alledaagse leven en er daar waar mogelijk zelf aan deel te nemen. Vaak met succes, maar altijd als vreemde eend in de bijt, nooit helemaal geïntegreerd. Wat ook eigenlijk helemaal niet kan. Zoals uiteindelijk weer blijkt, de Nederlander zit te diep in hem.

Zijn filosofische blik kijkt verder dan die van de gemiddelde toerist. De mooie dingen ziet hij, in al zijn soms miniscule uitingen. Maar ook de serieuze misstanden, zoals de etnische ongelijkheid en vele andere minder fraaie kanten van Parijs. Gebeurtenissen die wij in Nederland alleen zien voorbijkomen in het nieuws (bijvoorbeeld de rellen in de Franse banlieus, een paar jaar geleden) maakte Van Dis van dichtbij mee en de lezer kijkt nu mee, met hem van de andere kant. Scherp en kritisch is zijn blik, maar zonder al te streng te (ver)oordelen en zéker zonder zichzelf te ontzien.

Zo goed als de titel de lading van de inhoud dekt, zo moeilijk is het om het boek te categoriseren. Het zijn anekdotes en verhalen die aaneengesloten lezen als een roman. Qua inhoud is het rijk cultureel en zeer maatschappelijk betrokken.Vanuit verrassende invalshoek wordt een opvallend en buitengewoon  actueel beeld van Parijs geschetst. Qua vormgeving is het een waar kunstwerk. Artistieke foto’s en zachte pastelkleuren nodigen uit tot lezen. Elke pagina is een feestje om te zien én om te lezen.

Een boek dat aantrekkelijk is voor een buitengewoon breed publiek. Voor een ieder die ooit was in Parijs of er ooit nog heen wenst te gaan, voor wie al houdt van het werk van Van Dis of voor wie nog een introductie behoeft- maar vooral voor een ieder die van een móói, uniek boek weet te genieten. Ideaal om cadeau te geven – 14 februari bijvoorbeeld?

ØØØØØ



















Auteur(s): Adriaan van Dis
Ondertitel: scenes in Parijs
NUR: Literaire non-fictie algemeen
ISBN: 9789045705163 
Paperback, € 19,95, 256 pagina's, 2011
Uitgever: Augustus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten