donderdag 19 januari 2012

Password - Mirjam Mous

Het lang verwachte nieuwe jeugdboek Password  (12+) van de populaire kinderboekenschrijfster  Mirjam Mous is er. Met een wat onverwachte kaft (kijk er  vooral niet overheen – hoewel, hij doet flink  denken aan het momenteel populaire Erebos van Poznanski) en een veelbelovende titel.

Want het password is zoals je mag verwachten de sleutel in dit verhaal. Vijftienjarige  ‘dikke Mick’ vindt dat zijn rijke vriend Jerro Prins (zoon van een beroemde computergame ontwikkelaar) zich na een korte ziekenhuisopname  uiterst vreemd gedraagt. Hij is zich zelf niet, gedraagt zich als een ander. Mick denkt haast dat hij bezeten is door aliens. Onzin misschien, maar ondertussen is Jerro wel mooi het password vergeten dat ze ooit-in verband met het risico van eventuele bodysnatchers- hebben afgesproken. Mick gaat op onderzoek uit.

Tot zover de broeierige suspense, die Mous’ voorganger Boy 7  al kenmerkte en zo sterk maakte. Het boek bestaat namelijk uit 4 delen. De eerste 3 worden elk verteld vanuit de visie van 3 verschillende jongens, het laatste deel vormt het slot waarin alles samenvalt. Zonder teveel van het verhaal te willen onthullen moet gezegd dat het eerste deel verreweg het spannendst is. Het tweede en derde deel vertellen namelijk min of meer over hetzelfde en bevestigen vooral alle vermoedens. Op zich spannend genoeg, maar gewoon minder mysterieus.  
Daarnaast is de reden/de bedoeling van alle vreemde gebeurtenissen nogal zwak; behalve vergezocht –wat geen bezwaar hoeft te zijn- ook nét niet helemaal logisch en overtuigend. Een zwakke drager onder een breed uitgebouwd plot, maar één die valt te negeren.  Het ‘houdt’ allemaal .
 
Dus kan Password  op zich wel weer een geslaagd boek genoemd worden. Het leest lekker, is herkenbaar en hedendaags. Qua taalgebruik en belevingswereld sluit het goed aan bij de bedoelde leeftijdsgroep. Interessant voor jongens, maar ook wel voor meiden die graag spannende avonturenboeken lezen.

ØØØOO





















Auteur(s): Mirjam Mous
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789000302598 
Gebonden, € 17,99, 288 pagina's, 2012
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

2 opmerkingen: