dinsdag 31 januari 2012

De verdorde roos - Erin Kelly

Hoe een kort moment, een impulsieve daad met de duur van slechts luttele seconden je gehele verdere leven kan tekenen en in het ergste geval zo goed als verwoesten - hierover gaat Erin Kelly’s tweede literaire thriller.

De verdorde roos vertelt het levensverloop van twee mensen, de 18-jarige Paul en de 39-jarige Louisa, beiden in een verdorde fase van hun leven dat noodgedwongen op een erg laag pitje staat. Low profile houden is hun levensstijl. Tijdens deelname aan een bijzonder project – de reconstructie van een oude kasteeltuin -vinden de twee getekenden ondanks het grote leeftijdsverschil troost en een voorzichtige hoop op geluk bij elkaar.

Op bijzonder knappe wijze verweeft Kelly het heden met het nabije én het verdere verleden van zowel Louisa als Paul. De zes elkaar afwisselende verhaallijnen die zo gecreëerd worden geven niet direct meer inzicht in hun geheimzinnige verledens maar nemen elk de tijd om zich langzaam te ontvouwen. Stapje voor stapje wordt de lezer geleid naar het moment waarop alles samenvalt. Liep het bij Kelly’s eerste thriller De Gifboom met een tamelijk teleurstellende sisser af, nu kan het einde gerust spectaculair en dramatisch genoemd worden.

Het feit dat Louisa en Paul ondanks het generatieverschil dat hen scheidt naar elkaar trekken is erg aannemelijk. Beiden gaan gebukt onder de verstrekkende gevolgen van een foute daad in hun jeugd. Handelingen waartoe zij werden gedreven door emoties die ze niet in de hand hadden.  Mooie Louisa die obsessieve gevoelens koesterde voor de charismatische leadzanger van een bandje, pispaaltje Paul die jarenlang overheersd werd door zijn weliswaar beschermende maar ook erg criminele beste vriend. Later beiden onmachtig vol wroeging en schuldgevoelens. Belangrijke thema’s in het boek, evenals kwesties als het Lot en de onvermijdelijke vergankelijkheid. En bovenal; de kansloosheid van het jezelf voor de gek houden.

Een intrigrerend, knap geconstrueerd verhaal dat niet zozeer spannend als wel meeslepend en mysterieus is. Kelly’s schrijfstijl is vlot en kenmerkt zich door natuurlijke en bloemrijke taal. Psychologisch sterk uitgewerkt en zoals gezegd, met een flink vuurwerk aan het einde.

ØØØØO



















Auteur(s): Erin Kelly
NUR: Literaire thriller
ISBN: 9789041419651 
Paperback, € 19,95, 2012
Uitgever: Anthos Literaire Thrillers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten