donderdag 5 januari 2012

Nacht van inkt - Cornelia Funke

Mooi slotboek van Cornelia Funkes Inkt-trilogie. Net als het tweede deel grimmig en duister met een volwassen gelaagdheid die de jeugdserie ook voor volwassen Fanstasy liefhebbers zo heerlijk maakt.

Dit deel wordt vooral gekenmerkt door angst en vertwijfeldheid. Angst in de verbeten, bloederige strijd tegen de wrede bezetter koning Adderkop. Vertwijfeldheid door de lelijke aspecten van die oorlog- en (daardoor) ook van het eigen karakter. Alle inmiddels zo vertrouwde hoofdpersonages vallen ten prooi aan een innerlijke strijd. Zachtaardige Mo schrikt van zijn onverwachte vechtlust, Meggie voelt zich verscheurd door haar liefde voor twee jongens, Fenoglio – de auteur van het (NB fictieve) boek Hart van inkt- lijdt aan een hevig writersblock door zijn angst zijn verhaal steeds meer te doen ontsporen.

In deze wereld van inkt en woorden springt steeds de vraag naar voren; wat is echt? Hoe oprecht en authentiek zijn daar de eigen wil en overtuiging, de bereid- en slagvaardigheid? Het is onduidelijk in hoeverre je daden aldaar een eigen keuze zijn, want voor voor het zelfde geld worden ze (letterlijk!) voorgeschreven door Fenoglio, of de inslechte Orpheus. Soms – een vette knipoog naar de wereld buiten alle boeken, je zou het bijna vergeten- heeft het er zelfs alle schijn van dat er een derde auteur waar niemand iets van afweet bestaat, zó zeer leidt hun verhaal zijn eigen leven.

Toch komt er uiteindelijk helaas na veel gebakkelei een einde aan deze prachtige geschiedenis.  Alle verhaallijnen worden mooi en bevredigend samengeweven. Op twee na. Die mogen de lezer in de hoop achterlaten dat er óóit weer een tovertong opstaat om de wereld van inkt nieuw leven in te blazen…

ØØØØO






















Auteur(s): C. Funke
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789045107318 
Gebonden, € 19,95, 630 pagina's, 2008
Uitgever: Querido Kinderboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten