vrijdag 11 november 2011

Thé Tjong-Khing: Van strip tot sprookje - Joukje Akveld en Annemarie Terhell

Hij staat er opvallend ‘bevroren’ bij, voor een illustrator die het liefst actie en beweging weergeeft. Overigens verder een mooie, aantrekkelijke omslag die ook vast geautoriseerd is door Thé Tjong-Khing zelf. De bij vele generaties beroemde illustrator heeft immers zelf meegewerkt aan de totstandkoming van deze biografie die zich vooral toespitst op zijn werk.

Het boek gaat over de ontwikkeling in zijn stijl en de gedachten erachter. Aan het woord komen hijzelf en de vele, verschillende auteurs voor wie hij illustreerde, en natuurlijk nog altijd voor illustreert. Het boek zit boordevol grote en kleine prachtige prenten en illustraties. Het lukt de auteurs wonderwel om de specifieke stijl van Thé in woorden te weergeven en dingen te tonen, te doen beséffen, die je als lezer c.q. kijker (ik als leek op het grafisch artistieke gebied in ieder geval) zelf zou missen.

Aangezien de herinneringen aan mijn jeugdboeken letterlijk gekleurd zijn door Thé is dit een heerlijk, nostalgisch boek. Het boek bevat vele leuke anekdotes en weetjes (zo is Thé ontdekt door Marten Toonder, en zal ik zijn naam ook niet meer verkeerd spellen) en ook een aantal foto’s uit Thé’s persoonlijke leven geven een fijne indruk van de bijzondere, extreem bescheiden man. Die blijft zelf nog altijd een beetje mysterieus- het boek gaat echt voornamelijk om zijn werk zelf.

 Een absolute aanrader voor de ouders en kinderen van de “Wiele wiele stap –Generatie”; nu opa’s en oma’s en zelf ouders, die hun eigen (klein)kinderen kennis laten maken met Thé via Vos&Haas en Waar is de taart.

ØØØØO















Auteur(s): Joukje Akveld Annemarie Terhell
Ondertitel: van strip tot sprookje
NUR: Biografieen literaire auteurs
ISBN: 9789025750046 
Gebonden, € 19,95, 160 pagina's, 2011
Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep bv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten