zondag 6 november 2011

Als flamingo's op het schoolplein staan - Wendy Wunder

Een werkelijk knalroze kaft en een ongewone titel, dat duidt op een bijzonder jeugdboek. In eerste instantie interpreteerde ik de flamingo’s als metafoor voor de populaire, opgedirkte meisjes die op elk schoolplein wel in groepjes te vinden zijn. Wee je gebeente als je daar niet bij hoort, of zelfs geofferd wordt om hun ‘populariteit’ nog wat te vergroten; ik verwachtte dat het boek over pesten zou gaan. Niet dus. Je kunt wel stellen dat het onderwerp nog een graadje heftiger is.

Cam, net haar 16e bereikt, zal binnenkort sterven. Al jaren vecht ze tegen kanker- nu is ze definitief door haar artsen opgegeven. Bizar genoeg kan ze nog volledig normaal functioneren, maar het is een kwestie van tijd voor het definitief afloopt. Verbitterd als ze na jaren van vruchteloze hoop geworden is, reageert ze dat deze uitkomst eigenlijk wel te verwachten was. Wonderen bestaan nu eenmaal niet.  

Haar moeder weigert echter pertinent zich bij Cam’s sterven neer te leggen. Healings, alternatieve geneeswijzen, kuuroorden en een keur aan kwakzalvers hebben niet mogen baten en nu rest haar maar één laatste redmiddel. Ze sleept Cam en haar 10jarige zusje naar het dorpje Promise. Promise staat namelijk bekend om zijn magische uitwerking.

En Promise heeft inderdaad een positieve invloed op Cam’s gezondheid. Goed genoeg dat ze die zomer diverse punten op haar to-do-list (die ze in een vlaag van meligheid haar ‘flamingolijst’ heeft genoemd) kan afstrepen. Zo goed zelfs dat haar bijtende cynisme afneemt en ze meer openstaat voor wat het leven haar wél biedt. Nieuwe vrienden, een baantje bij de dierenarts, een onhandige ontmaagding en een lief vriendje mag ze bijvoorbeeld nog allemaal meemaken. Plus nog een hele boel wonderbaarlijke gebeurtenissen –zoals de verdwaalde flamingo’s op het schoolplein-, al is Cam de laatste om dat woord in de mond te nemen.

Het einde van het boek is onvermijdelijk. Toch is dit geen verdrietig of dramatisch verhaal. Daarvoor zijn de toon van het verhaal te grappig, de setting te absurd en de houding van Cam te cynisch en droog. Op een bijzondere manier beschrijft het boek de laatste fase van Cam’s leven. Zonder ook maar een moment overdreven sentimenteel te worden leidt het verhaal ons door het proces van Cam’s aanvaarding en geeft haar ten slotte een waardig einde.

Het is een boek over hoop en wonderen. Zoals Cam op gegeven ogenblik beseft: hoop en verdriet kúnnen samengaan. Promise redt haar uiteindelijk niet. Maar het heeft haar korte leven wel completer gemaakt.

Voor 13 jaar en ouder.


ØØØØO



















Auteur(s): Wendy Wunder
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789025749149 
Paperback, € 15,95, 366 pagina's, 2011
Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep bv

Geen opmerkingen:

Een reactie posten