zondag 13 november 2011

Het verloren legioen - Ben Kane

Vertaling van het eerste deel van de driedelige Forgotten Legion Chronicles. Een historische roman die zich ongeveer 50 jaar voor Chr. afspeelt. In het Romeinse Rijk takelt in Rome de volksdemocratie af en ligt de macht bij drie charismatische mannen –waaronder Julius Caesar- die elkaar onderling beconcurreren.

In dit decorum volgen we vier personages die allen sterk onderdrukt worden en geen vrijheid meer kennen. De jonge bij een slavin geboren tweeling die van elkaar gescheiden wordt; Fabiola die wordt verkocht aan een bordeel en Romulus die wordt opgeleid tot gladiator om het publiek vermaken. De Galliër Brennus die alles verloren heeft in zijn geboorteland en nu in Rome een onversaagbaar gladiator is. De Etrusk en gevluchte slaaf Tarquinius die voorspellende gaven heeft.

Alle vier hebben ze dezelfde drijfveer om te overleven; wraak op hun overheersers. En daarnaast de liefde en vriendschap voor elkaar.  Hun lot brengt hen samen en geleid door Tarquinius’ wijsheid en inzichten volgen ze het pad dat voor ze door de goden lijkt te zijn uitgestippeld. Vechtend voor legers en bevelhebbers die niet de hunne zijn trekken ze tot diep in het Verre Oosten waar hun bestemming schijnt te zijn. Ondertussen houdt Fabiola zich kranig staande in Rome, handig gebruik makend van het politieke gekonkel en haar subtiel manipulerende, vrouwelijke macht.

Een rijk gevarieerde roman over dwang en vrije keuzes, over het afdwingen van respect en het verkrijgen van een eigen identiteit.  Mooi en treffend psychologisch onderbouwd (live and let die, survival of the fittest –  het valt niet mee om met jezelf in het reine te komen als je een tegenstander doodt in een gevecht waar je beiden niet voor hebt gekozen), maar met name de beeldende vechtscènes en beroemde Romeinse aanval- en verdedigingstechnieken maken het boek bijzonder meeslepend en aantrekkelijk. Enig minpunt zijn de Latijnse termen en benamingen waarmee rijkelijk wordt gestrooid, maar die niet worden toegelicht. Het mag de pret niet drukken, laat de volgende vertalingen maar gauw verschijnen.

ØØØØO



















Auteur(s): Ben Kane
NUR: Literaire thriller
ISBN: 9789025369200 
Paperback, € 19,95, 472 pagina's, 2011
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten