donderdag 17 november 2011

Ik en De Rovers - Siri Kolu

Een humoristisch kinderboek (10-12 jaar) dat leest als een roadmovie.  Boordevol gekkigheid neigend naar het absurdistische; ongeloofwaardigheden op een realistische manier beschreven. 

Roos van 10 jaar – de ‘ik’ uit de titel- wordt uit de auto gekidnapt door de knotsgekke familie De Rover. Omdat haar ouders haar niet echt terug lijken te willen hebben, besluit ze vrijwillig met de familie in hun bestelbus door het uitgestrekte Finland mee te reizen. Ze wordt opgeleid in de snelwegstruikroverij en talentvol als Roos blijkt te zijn pleegt ze algauw haar eerste ‘meestermisdaad’. Hiermee verwachten De Rovers de show te gaan stelen op het jaarlijkse Zomerfestival van de Finse struikrovers. Dat pakt alleen heel anders uit, met verstrekkende gevolgen voor hun toekomst.

Wat opvalt aan het boek is dat het geen stelling inneemt over (tégen!) struikroverij. Hoewel op zich de diefstallen meevallen (de buit blijft beperkt tot etenswaren en soms andere levensbenodigdheden, zoals kleding), zouden de spectaculaire overvallen ” in het echt” niet zonder hevige impact zijn. En hoewel Roos wel degelijk nadenkt over Goed en Fout, neemt ze de gevolgen en het immorele van de roofovervallen geen moment onder de loep. Weinig opvoedkunde of een belerend moraal  in dit boek dus.

Als er al een morele boodschap in het boek zit dan is het dat kinderen niet verwaarloosd moeten worden door hun ouders. Uit kleine opmerkingen van Roos –zonder veel ophef- kun je opmaken dat ze thuis lang niet zoveel aandacht en warmte krijgt als bij De Rovers. Een stil verwijt, mogelijk gedeeld door kinderen met ouders die zich druk bezighouden met zichzelf en in hun jeugd blijven hangen- geheel volgens de nostalgische tendens die momenteel zo duidelijk waar te nemen is. Misschien daarom ook dat de hardback cover zo lekker ‘oubollig’ aandoet, dan zijn ouders eerder geneigd het cadeau te geven.

Speculatie natuurlijk, maar hoe dan ook spreekt het boek een beetje over de hoofden van de jonge lezers heen. Wat ik nu natuurlijk ook doe. Terwijl ik kinderen eigenlijk vooral wil zeggen; léés het boek. Het is grappig, erg origineel, én heel leerzaam en handig. Tenminste… vooral als je wil weten hoe je bijvoorbeeld aan bakken vol snoep kunt komen. Of waar muizenkeutels handig voor zijn.

ØØØOO



















Auteur(s): Siri Kolu
NUR: Fictie 10
ISBN: 9789025750558 
Gebonden, € 14,95, 240 pagina's, 2011
Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep bv

1 opmerking:

  1. Ik ben dit boek nu net aan het lezen. Toevallig!
    Ik vind het een heerlijk boek waarin je door gekke gebeurtenissen wordt meegevoerd in het verhaal. Geen nadruk op de moraal inderdaad. Maar dat hoeft ook helemaal niet, omdat het verhaal zo bizar en overdreven is, begrijpen kinderen rondom 10 best dat het gek en niet echt is. En ik zie Roos wel degelijk af en toe nadenken over de impact op de berovers. Subtiel, dat wel. (Tot nu toe, ik heb het nog niet uit.)

    BeantwoordenVerwijderen