dinsdag 19 februari 2013

Happy family - David Safier

Gezellig modaal gezinnetje, de Wünschmanns. Uitgebluste papa waar weinig uitkomt, gestresste mama die overal alleen voor staat, explosieve puberdochter met veel te grote waffel en een zwijgzaam zoontje die zijn schoolpauzes op toilet doorbrengt. Met z’n kop in de pot gedouwd om precies te zijn. 

Duits scenarioschrijver David Safier weet het weer leuk te brengen, hoewel misschien ietwat minder fris en fruitig dan z’n drie eerdere absurde, net-niet-over-de-top romans (Mieses Karma, Jesus liebt mich en Plötzlich Shakespeare). Dat ligt wellicht aan zijn uitstapjes hier naar het vertelperspectief van de mannen. Die zijn toch lang zo sprankelend niet als het vertelperspectief waar Safier in uitblinkt; namelijk die van de geplaagde, vertwijfelde vrouw, 30+ en niet onder al te gunstig gesternte geboren. Vaak een single dame die onhandig en als een magneet ongeluk aantrekkend haar weinig betekenende bestaan –ondanks alle (on)mogelijk bedenkbare tegenslagen - de beoogde goede richting in probeert te leiden. Klinkt triest, ís ook een beetje triest. Maar soms ook –schrik!- erg herkenbaar. En vooral komisch.

Hopeloos geval in kwestie is hier Emma, die weliswaar getrouwd is maar verder niet bepaald in happy omstandigheden verkeert. Haar gezin leeft volledig langs elkaar heen en zelfs de sleur is een sleur geworden. De krampachtige poging om samen iets leuks te ondernemen slaat volledig door wanneer ze een oud besje aanrijden die hen vervolgens vervloekt. Letterlijk: de verkleedkostuums van het feest dat ze bezochten blijken niet langer kostuums en ze gaan betoverd door het leven als vampier, het monster van Frankenstein, mummie en weerwolf. In een Volkswagen busje crosst het gezin vervolgens Europa door om binnen 3 dagen de vloek te kunnen opheffen, maar of dat hen nou nader tot elkaar brengt? In ieder geval níet zolang die onweerstaanbaar sexy Graaf Dracula Emma tot de zijne wil maken…

Wees gelukkig met wat je hebt, want je weet pas wat je mist als het te laat is. Bovendien komt niks vanzelf. Safier is weer weinig subtiel en nog minder opzienbarend met de boodschap die hij wil brengen. Maar dat geeft niks. Happy family staat garant voor lezen met een constante glimlach om je lippen en een grote grijns op de loer. Alle gekheid op een stokje… hoe kan het toch dat Safier in Nederland niet de aandacht krijgt die hij verdient? In Duitsland heeft hij al jaren een miljoenenpubliek en is zijn roman Jesus liebt mich onlangs zelfs verfilmd. Vreemd dat zijn boeken hun weg naar de Nederlandse lezer niet lijken te kunnen vinden. Een genre dat opvallend genoeg geheel ontbreekt aan het Nederlandse boekenaanbod- heláás, want deze "feel good-kolder" zou een heerlijke verrijking zijn.  
 
ØØØOO


















Auteur(s): David Safier
Duits, onvertaald, roman
ISBN: 9783499252723
Taschenbuch, € 8.99, 352 pagina's, 2012
Uitgever: rororo

1 opmerking:

  1. Jammer dat zijn boeken niet vertaald zijn. Na kommer en karma zou ik graag zijn andere boeken willen lezen

    BeantwoordenVerwijderen