zondag 27 januari 2013

De zilveren adelaar - Ben Kane


Méér strategisch beschreven gevechten en prachtige sfeertekeningen van ver over de huidige grenzen tot in de diepste -en fataalste- uithoeken van het Romeinse Rijk in de eerste eeuw voor Christus. Ben Kane weet met De zilveren adelaar, het tweede deel van zijn spectaculaire trilogie over het begin van de aftakeling van het Romeinse imperium, weer mateloos te boeien.

Opgenomen in de tot "Het verloren legioen” gedoopte Romeinse legereenheid moeten de drie vrienden Romulus, Brennus en Tarquinius voor de Parthen vechten. Ze willen niets liever dan terugkeren naar hun stad, maar omstandigheden leiden hen juist verder en verder van Rome, helemaal tot aan de grens van India. Behalve de Scytische en Indiase vijand moeten ze ook nog eens vrezen voor de vijand binnen eigen gelederen. Hun strijdmakkers hebben namelijk ontdekt dat ze onsnapte slaven zijn en dús oneervol. Ze worden veracht en zijn hun leven nu nergens meer zeker- opgepakte ontsnappers wacht immers de doodstraf.

Romulus’ tweelingzuster Fabiola ondertussen maakt de teloorgang van de Romeinse democratie van dichtbij mee. Als vrijgekochte slavin weet ze op tijd te vluchten en zich bij haar minnaar Brutus, die voor zijn geliefde bevelhebber Caesar aan het Gallische front strijdt, te voegen. Zo is Fabiola dichter bij Caesar voor wie ze heimelijk diepe wraakgevoelens koestert, aangezien hij waarschijnlijk haar moeder heeft verkracht. Als Caesar ook haar lastig valt, begint er een vermoeden te rijzen welke kant Kane op wil in zijn interpretatie van het verleden.

De woelige periode in het Eurazië van v. Chr. leent zich er goed voor om Kane zijn lezers enerverende momenten en zijn drie helden precaire avonturen te laten beleven. Van verraad en vergiftiging tot hinderlagen en alles vertrappelende olifanten, van piraterij tot muiterij- elk hoofdstuk eindigt met een knallende cliffhanger. Het ligt er misschien wel érg dik op. Dit tweede deel berust beduidend meer op feitelijke gebeurtenissen en neemt regelmatig grote sprongen in de tijd. Was er in het Verloren legioen sprake van 4 jaar tijdverloop, in dit vervolg bestrijkt die maar liefst 12 jaar. Het heeft er veel van weg dat Kane leesdrang probeert  te creëren bij de lezer door de wat drogere uiteenzettingen continu af te wisselen met flinke spanningsuitschieters. Eigenlijk helemaal niet nodig, want zowel de innerlijke als fysieke reis van alle personages is meeslepend genoeg. Zo ook de verloop van de ons al bekende geschiedenis.

Hopelijk weidt Kane in het slotdeel van zijn trilogie meer uit over het intrigerende Mithraïsme dat een sturende invloed heeft op de gebeurtenissen. Een onder Romeinse soldaten en slaven in populariteit groeiend maar slechts gedoogd geloof in een god die stond voor gelijkheid in rangen en standen. Ook Romulus, Tarquinius en Fabula vestigen hun hoop op de goedheid van Mithras. Kane verwijst hier niet naar, maar Mithras blijkt een mythologisch figuur die in diverse opzichten sterk doet denken aan Jezus. Interessant wanneer je bedenkt dat de Kerstening zorgde voor de definitieve ondergang van het Romeinse imperium, zo omstreeks 500 n. Chr.

Meermaals voorkomende taalfouten als “zo weinig mogelijk” en “deze soort” en merkwaardige uitdrukkingen als “lawaaierig slikken” –mogelijk aan de vertaling gelegen-  storen helaas en hadden niet gehoeven. Dit verder te verwaarlozen manco wordt overigens prettig gecompenseerd door de toegevoegde lijst met boeiende verklaringen van Latijnse woorden en een door de auteur afgelegde verantwoording van zich veroorloofde vrijheden in feit en fictie. Waren alle geschiedenislessen maar zo sappig.

ØØØØO




















Auteur(s): Ben Kane
NUR: Literaire thriller
ISBN: 9789025369309
Paperback, € 19,95, 488 pagina's, 2012
Uitgever: Athenaeum-Polak & Van Gennep

donderdag 17 januari 2013

Trilogie: De wolven van Mercy Falls - Maggie Stiefvater

Bevat de boeken:
Huiver (2009)
Fluister (2010)
Voor altijd (2011)


Weerwolven zijn géén mythe. Althans, als we Maggie Stiefvater willen geloven met haar trilogie De wolven van Mercy Falls. Met volle maan heeft het niets te maken; eenmaal door een weerwolf gebeten verander je onder invloed van kou onherroepelijk in een wolf. De zomers, wanneer de temperatuur zacht is, zijn periodes waarin je gewoon als mens rondloopt. Totdat er een dag komt dat je om omduidelijke reden voorgoed een wolf blijft.

In Huiver ontmoet de 18-jarige Sam Grace, van 16 jaar. Hun verledens zijn al van jongsaf aan met verstrengeld: hij is een weerwolf, zij is ooit door een lid uit zijn roedel gebeten maar mysterieus genoeg nooit veranderd. Het is zomer, ze zijn verliefd en onafscheidelijk, maar hun relatie is geen gelukkige. Na de komende winter zal Sam namelijk permanent  een wolf blijven.
Dit eerste deel is doordrenkt van wanhoop en machteloosheid. Sam en Grace vertellen om en om hun belevenissen, hun gedachten. Met boven elk hoofdstuk de vermelding van de temperatuur op dat ogenblik wordt dreiging grimmig nog eens extra dik aangezet. Het kan niet anders dan slecht aflopen.

Dat is het voordeel van een gebundelde trilogie:  twee bladzijden doorbladeren en hoera- in deel twee –Fluister-  blijkt Sam ‘genezen’. Terwijl hij bezig is met het wennen aan het feit dat hij onverwacht een toekomst heeft, wordt Grace doodziek. De wolf in haar begint te ontwaken. Opnieuw dreigen de twee gescheiden te worden, want terwijl ze zich voorbereiden op het onvermijdelijke, verbieden haar ouders elke omgang met elkaar.
Opnieuw knijpende frustratie en radeloos verdriet dus. Dit deel bevat meer actie en variatie in perpectief door het toegevoegde verhaal van Isabel en Cole. Beiden ‘moeilijk’ en eigenzinnig en met een uitgesproken hekel aan elkaar, maar toch samen en naar Sam en Grace gedreven door zieke wolven.

Voor altijd sluit naadloos aan. Grace verandert nu bij kou in een wolf. Naar definitieve genezing voor alle zieke weerwolven wordt gezocht, maar ondertussen dreigt een directer gevaar. De wolven zullen namelijk worden afgeknald, nadat een door wolven aangevallen meisje  dood teruggevonden wordt.
De verhaallijn van dit derde deel is de meest complexe en ook het spannendst qua actie. Iets minder hartschrijnend, wel weer hartroerend.

Het geheel draait volledig om de Ware Liefde tussen Sam en Grace, een gevoelige, romantische jongen en een eigengereide, stoere meid. Twee aan hun lot overgelaten zielen die hun verwant in elkaar vinden. Hun liefde is beslist mooi en bijna benijdenswaardig, zij het verre van ideaal. Af en toe irriteert het hoe de twee aan elkaar hangen en ook het zwaard van afscheid dat hen eeuwig boven het hoofd hangt verliest langzaam zijn scherpte. Gelukkig zijn daar Cole en Isabel die de boel verluchtigen, hoewel ook zij een flinke portie persoonlijke sores te verstouwen hebben.

Een onderhoudende, sympathieke trilogie over vier jongeren die zich verzetten tegen hun ongewenste lot en daarbij in het reine moeten komen met zichzelf, hun afkomst en verleden, hun daden en wensen. De tragiek zal niet voor iedereen te pruimen zijn, al is deze serie zeker geen chicklit en overigens ook geen tweede Twilight saga. Daarvoor is ze te authentiek. Aangezien het einde van de serie open is zou het niet al te verbazingwekkend zijn als er ooit een vierde deel verschijnt, op veler verzoek van fans wellicht…

ØØØOO



















Auteur(s): Maggie Stiefvater
Ondertitel: bevat de boeken: Huiver. Fluister. Voor altijd.
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789048814053 
Gebonden, € 19,95, 1056 pagina's, 2012
Uitgever: Moon

zondag 6 januari 2013

De beproeving / The Stand - Stephen King


Het is een beangstigende gedachte. Een ramp zoals die Stephen King meer dan dertig jaar geleden al beschreef in De Beproeving (wellicht beter bekend als The Stand) kan ons feitelijk elk moment overkomen. De hele samenleving geniepig en bijna ongemerkt doch wreed en onherroepelijk binnen een betrekkelijk lang tijdsbestek van drie weken voor 99% uitgeroeid. Niet  1- 2-huppekee weggevaagd door een druk op een rode knop. Met stille trom overvallen door een sluipmoordenaar;  een per ongeluk vrijgekomen virus, ontwikkeld als biochemisch oorlogswapen.

Na een paar dagen krankzinnig lijden en walgelijk ziek zijn gaat het lampje (gelukkig) uit. Tenzij je resistent blijkt en het geluk –of is het pech?- hebt bij die ene procent overlevenden te horen. Om je heen niets dan stervenden en ten slotte doden. Het leven zoals je dat kende over, voorgoed. Tot stilstand gekomen. Bevroren in de chaos van de allesoverheersende paniek. Geen duidelijk doel meer hebben. Alles waar je voorheen hard voor werkte –dure televisies, sieraden, mooie huizen, geld- ligt zó voor het grijpen- maar is nu absurd onbelangrijk.  

Dat is de situatie zoals King die schetst. Aan de hand van levensechte personages toont hij de aftakeling, bij ieder een verschillend proces, maar bij allen met dezelfde bizarre uitkomst: hoe dan ook ellende. Een tijdperk waarin blijkt of je een sterk of zwak karakter hebt breekt aan. King zou natuurlijk King niet zijn als er geen bovennatuurlijk aspect zit in zijn verhaal en als het Goed en het Kwaad niet in conflict geraken. De overlevenden met een zwak karakter worden gerecruteerd door de zogenaamde Duistere Man, wiens snode plannen tegen die van de goede Moeder Abagail indruisen. Zij is het verzamel- en middelpunt van de overlevenden met een sterk karakter. Die in principe kiezen voor het goede, in zichzelf en voor elkaar. Dat het niet meevalt om een democratisch en vreedzaam bestaan op te bouwen blijkt wanneer de nieuwe samenleving schoorvoetend overeind krabbelt. En groeit.

Kings bespiegelingen zijn treffend en confronterend. Hij is hard in zijn oordeel. De mens is per definitie zwak. Zijn overlevers hebben slechts uitstel gekregen; vervallen snel weer in hun oude destructieve gewoontes, zo, dat het niet anders kan dan dat de wereld over een eeuw of anderhalf alsnog zal uitsterven.

De Beproeving is niet echt een makkelijk boek om te lezen. Niet zozeer qua stijl, want die is briljant. Kings vertelkunst sleept je het ruim 1200 pagina’s dikke boek door. Tegelijkertijd is die omvang Kings achilleshiel aangezien hij te véél wil vertellen. Niet voor niets was de oorspronkelijke uitgave van De Beproeving aanzienlijk dunner en is het pas tien jaar later –toen zijn naam eenmaal was gevestigd- in volledige, onverkorte versie verschenen. Als sociologische, psychologische roman is dat een verrijking, temeer omdat je als lezer als het ware vergroeit met de (aanvankelijk wel verwarrend vele) personages. Het vergrote ‘soapgehalte’ gaat echter wel danig ten koste van het boek als (post)apocalyptische thriller. Het eerste deel is verbijsterend spannend, het zindert en overweldigt en ook daarna is de onwerkelijke desolate situatie goed voor zenuwslopende nieuwsgierigheid. Die prikkelende suspense kabbelt helaas grotendeels weg zodra de mens zich herpakt en weer ‘normaal’ begint te leven. Intriges en oorlog steken de kop weer op – reële gegevens, ons maar al te goed bekend en zo is het niet langer het fascinerend mysterieuze dat naar de keel grijpt.

Wie eenmaal begint met lezen zal waarschijnlijk niet meer kunnen stoppen. Hoewel dus wat onevenwichtig in zijn opzet is De Beproeving in de eerste plaats een meeslepende, sfeervolle fantasie. Vooralsnog. Een tijdloos verhaal dat haast gelezen kan worden als handleiding voor hoe het dus níet moet. Het zal bij lezen blijven. Gewoon van genieten en als je ’s nachts wil kunnen slapen vooral je kop in het zand gestoken houden...  


ØØØØO




















Auteur(s): Stephen King
Serie: ReuzePoema
NUR: Pockets spanning
ISBN: 9789024531264
Paperback, € 22,50, 1232 pagina's, 2009
Uitgever: Luitingh

donderdag 3 januari 2013

Saeculum - Ursula Poznanski


Na Erebos, het verrassend originele en populaire debuut van Ursula Poznanski, is onlangs Saeculum (uitspraak: [Seekoeloem] Latijn voor ‘eeuw’ of ‘leefwereld’/’aards bestaan’)  verschenen. Géén vervolg op Erebos en ditmaal echt bedoeld voor de iets oudere lezer (15+), maar wel minstens net zo spannend en meeslepend.

Opnieuw speelt Poznanski met de vervaging tussen spel en werkelijkheid. Een groep studenten gaat voor vijf dagen ‘larpen’ oftewel een live rollenspel spelen. Illegaal toeven ze in de bossen ergens in the middle of nowhere en zijn ze volledig verstoken van alle moderne faciliteiten. Ze bevinden zich helemaal in de door hen verkozen 14e eeuw.
Arts in opleiding Bastian heeft de eer met de groep mee te mogen. Hun aanvankelijke euforie vervaagt echter al snel als de idylle onherroepelijk verscheurd wordt door de eerste verdwijning van een van de spelers. Meer desastreuze voorvallen volgen. Een duidelijke verklaring is er niet:  hebben ze een spelbreker in hun midden of worden ze van buitenaf gesaboteerd? En als hun terugkeer naar de 21e eeuw bemoeilijkt wordt rijst onwillekeurig ook de vraag: wat heeft de beruchte middeleeuwse doem van twee rivaliserende broers en hun gruwelijke bloedcrypte met hen te maken? Opgehitst door de ‘heks’ Doro komt het verleden angstaanjagend meer en meer tot leven en wordt de werkelijkheid minder reëel.

 Saeculum is geen traditionele tijdreis noch een simpel ‘middeleeuwtje spelen’. Het is een waargeworden nachtmerrie waarin individuen in het nauw, opgedreven door een charismatisch leider voor een onwaarschijnlijke, buitengewoon fatale daad als groep komen te staan. De anonieme dood is hun metgezel- iets wat kiezen soms griezelig gemakkelijk blijkt te maken.

Wat een complex en geweldig geslaagd boek van Poznanski weer. Het verhaal en de spanning doen in de verte denken aan een mix van films als The Game, de bloedstollende filmklassieker The Blair Witch Project en het verstikkende The Hole.  Saeculum leest als een rit met de TGV waarbij je af en toe aan de noodrem moet trekken om niks te missen. Eenmaal eindpunt bereikt wil je de hele reis dan ook liefst meteen helemaal opnieuw beginnen.  Een opvallend aannemelijk en treffend reëel anti-sprookje. Zonder meer een aanbeveling!
 
ØØØØØ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Auteur(s): U. Poznanski
NUR: Fictie 15+
ISBN: 9789047704836, paperback, p.421
Paperback, € 19,95, 2013
Uitgever: Lemniscaat, Uitgeverij