zondag 16 september 2012

Bajaar - Martha Heesen


Verdriet hoort vanbinnen, niet vanbuiten. Zegt Momo, de grootmoeder van de 13-jarige Julia en haar vijf jongere zusjes. Zij wonen bij haar, nadat hun moeder is overleden. In de hoop dat hun vader die een paar jaar eerder verdween tijdens de WOII ooit nog terugkomt. Julia probeert zich inderdaad groot te houden, maar het is niet makkelijk voor haar. Ze is te jong om door ‘de zusjes’ serieus te worden genomen en tegelijkertijd te oud om met ze mee te doen. Bovendien is Julia vaak boos en wrokkig; ze is de enige met concrete herinneringen aan hun ouders en heeft daarom vaak te verduren van de ergerlijke onwetendheid en pijnlijke directheid van de zusjes. Ook valt het niet mee Momo te steunen in de ontmoedigende speurtocht –per correspondentie- naar haar zoon. Gelukkig is daar het aangelopen paard Bajaar, al moet ze die ook delen met de zusjes. Bij Bajaar kan ze alles wegjagen, alle nare dingen laten verdwijnen.
Bajaar is een ingetogen, weinig expliciet verhaal waaruit veel moet worden afgeleid. In de bijna sobere stijl worden de complexe gevoelens van Julia – als ik-vertelster - goed inleefbaar gemaakt. Lief zijn de momenten waarop Julia iets kan betekenen voor de zusjes en ze verhalen vertelt over het veelbewogen leven van Marie, die in feite hun Momo is. De ontwikkeling die Julia doormaakt wordt indirect door de aanwezigheid van Bajaar in werking gezet, zonder overigens ook maar een moment zoetsappig of sentimenteel te worden.
Een kort en krachtig boek van Martha van Heesen dat onlangs de Gouden Lijst won, een (nieuwe) prijs voor jeugdboeken in de leeftijd van 12 tot 15 jaar.

ØØØØO



















Auteur(s): Martha Heesen
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789045112282 
Paperback, € 13,95, 144 pagina's, 2011
Uitgever: Querido Kinderboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten