zondag 27 april 2014

The Iron Fey: IJzerkoning, IJzerprinses, IJzerkoningin, IJzerprins - Julie Kagawa

Je meesleuren naar het Rijk der Legenden, dát is wat deze serie met je doet! Elk boek is als een poort naar Nimmermeer, waar schrijfster Julie Kagawa een wervelende wereld heeft gecreëerd met talloze elementen uit bekende sprookjes en legenden. Geen goedkoop jat-en plakwerk, maar een originele, fantastische mix waarin onder andere Alice in Wonderland en Shakespeares Midzomernachtsdroom, maar ook diverse fantasyfilms te herkennen vallen.

Om een voorbeeldje van de originaliteit te geven: je zou maar ontdekken dat je soms zo irritant grappige beste vriend eigenlijk Robin Goodfellow is, oftewel Puck, dienaar van Koning Oberon van de Zomerfae. Hij, die zoveel grappen en grollen uithaalde in Midzomernachtsdroom. Dat ontdekt Meghan op haar zestiende verjaardag, de dag waarop ze níet zoals gehoopt haar rijbewijs haalt,  maar haar wereld desondanks héél wat groter wordt.

Als dochter van Oberon (en dus half-Fae)  wordt Meghan namelijk – overigens tegen ieders zin!- betrokken bij de Fae, die de mensen nader staan dan de mensen zelf (nog) beseffen. Zolang de mensen zich  feeën en andere magische wezens herinneren blijven deze bestaan, maar de mensen worden steeds technischer en (dus) nuchterder en ongeloviger. Het gevolg is desastreus: een nieuw soort Fae –de IJzerfae- is ontstaan. En zij zijn dodelijk voor de Zomer- en Winterfae…

In het eerste deel IJzerkoning moet Meghan in Nimmermeer haar ontvoerde halfbroertje zien terug te vinden. Bijgestaan door Puck, Winterprins Ash en de geheimzinnige kat Grimalkin constateert ze de vreselijke staat waarin Nimmermeer verkeert. Tijdens de gevaarlijke reis vecht Meghan ook tegen zichzelf: haar nieuwe en onbetrouwbare magische vermogen, maar vooral ook tegen de gevoelens die ze koestert voor Ash, die als Winterfae haar natuurlijke vijand is.

In IJzerprinses realiseert Meghan zich dan dat de IJzerfae proberen de Zomer- en Winterfae tegen elkaar uit te spelen door hun vredessymbool, de winterscepter, te stelen. Samen met opnieuw Puck en Ash moet Meghan de scepter terugbrengen en een oorlog voorkomen. Behalve de schokkende ontdekking verwerken dat ze beschikt over IJzermagie, moet ze schipperen tussen Puck en Ash die allebei verliefd op haar blijken te zijn.

IJzerkoningin gaat over de definitieve confrontatie tussen de IJzerfae en de Zomer- en Winterfae, waarin Meghan de allesbeslissende hoofdrol speelt. Na beiden ternauwernood meerdere veldslagen te hebben overleefd, worden Ash en Meghan uiteindelijk tóch definitief van elkaar gescheiden, daartoe gedwongen door de verplichtingen en verantwoordelijkheden van het leven.

In IJzerprins laat Ash dat niet op zich zitten en onderneemt een moeizame queeste teneinde samen te kunnen zijn met Meghan. Tijdens die reis met natuurlijk Puck en Grim moet hij eerst in het reine zien te komen met zijn gevoelens voor zijn dood gewaande eerste grote liefde, Ariella… En leren omgaan met de hem onbekende consequenties van sterfelijkheid.

Onmiskenbaar een YA-serie voor meiden, deze aantrekkelijk vormgegeven boeken waar de glitters van de omslag af schitteren. Meeslepend romantisch, maar vooral ook meeslepend spannend. Als de Iron Fey serie al een nadeel heeft dan is het het moordende tempo lezen waar het verhaal steevast toe verleidt. Het is lezen geblazen ‘met de rem erop’, maar dan kun je ook wel eindeloos genieten in die heerlijke, zinderende sprookjeswereld. Voor wie er na deze vier delen nog langer wil toeven is er goed nieuws: in mei 2014 verschijnt de vertaling van het vijfde deel, De vergeten prins!  

ØØØØO






































































Auteur(s): Julie Kagawa
Titel: IJzerkoning, Ondertitel: The Iron Fey
NUR: Fictie 15+ 
ISBN: 9789034755827 
Paperback, € 9,95, 384 pagina's, 2012
Uitgever: Harlequin Young Adult

Auteur(s): Julie Kagawa
Titel: IJzerprinses, Ondertitel: The Iron Fey
NUR: Fictie 15+ 
ISBN: 9789034755841 
Paperback, € 9,95, 384 pagina's, 2012
Uitgever: Harlequin Young Adult

Auteur(s): Julie Kagawa
Titel: IJzerkoningin, Ondertitel: The Iron Fey
NUR: Fictie 15+ 
ISBN: 9789034755865 
Paperback, € 9,95, 381 pagina's, 2013
Uitgever: Harlequin Young Adult

Auteur(s): Julie Kagawa 
Titel: IJzerprins, Ondertitel: The Iron Fey
NUR: Fictie 15+ 
ISBN: 9789034755889 
Paperback, € 9,95, 384 pagina's, 2013
Uitgever: Harlequin Young Adult


Ook verkrijgbaar als box met 4 boeken:

Auteur(s): Julie Kagawa 
Serie: The Iron Fey 1 t/m 4
NUR: Fictie 15+ 
ISBN: 9789034797285 
Paperback, € 29,95, 2013
Uitgever: Harlequin Young Adult



Geen opmerkingen:

Een reactie posten