zondag 20 april 2014

De Rozenoorlogen (1): Stormvogel - Conn Iggulden

De Rozenoorlogen, bij lezers mogelijk vooral bekend uit Shakespeares toneelstuk Hendrik VI, nu verdicht door Conn Iggulden. Stormvogel is het eerste deel van een serie waar de Britse auteur  (1971) momenteel aan werkt. Eerder verscheen van hem in het Nederlands vertaald Caesar, een eveneens historische romanreeks van vier delen.

In navolging van populaire televisieseries als The Tudors, The White Queen of Game of Thrones is Stormvogel duidelijk ‘verfilmbaar’ geschreven. Met enkele krachtige personages, schaakstukken in de geschiedenis, en een charismatische, jonge koningin, Marguerite van Anjou, die de plot stuwen en verklaren.

De dertigjarige periode vol burgeroorlogen in de vijftiende eeuw van de Britse geschiedenis -bekend als de Rozenoorlogen- dankt de naam aan heraldische symbolen. De witte roos van het huis York en de rode roos van het huis Lancaster. Beide huizen aasden op de troon en zagen hun kans schoon toen de jonge koning Henry VI zwak en ontoerekeningsvatbaar bleek. Het koninkrijk werd feitelijk geregeerd door zijn trouwe raadslieden.

Stormvogel beschrijft de toeloop naar het verzet tegen het regime van Henry VI. De hoge en lagere adel zit vol grieven aangezien Henry het moeizaam veroverde land in Frankrijk doodleuk opgeeft in ruil voor een bestand. Zonder enige tegemoetkoming worden de Engelsen aldaar geacht huis en haard op te geven- verzet tegen de Franse overmacht lijkt hopeloos. In Engeland komt de bevolking langzaam in verzet tegen wrede en oneerlijke rechterlijke uitspraken en dito sheriffs. Wanneer de juiste man opstaat sluiten opstandelingen zich bij hem aan en hun protest mondt uit in een vreselijk gewelddadige nacht in Londen. Na deze nacht neemt de geschiedenis onvermijdelijk een andere koers.

Zoals opgemerkt verhaalt Iggulden de belevenissen van een aantal figuren van historisch belang. Raadslieden Derry Brewer en William de la Pole, van Suffolk. De jonge Franse prinses Marguerite die volgens voorwaarde in het vredesbestand huwt met Henry VI en die zich ontpopt tot een daadkrachtige, sterke koningin. De longbowschutter Thomas Woodchurch die noodgedwongen zijn nieuwe thuisland Frankrijk verlaat en zich  vervolgens aansluit bij het Engelse verzetsleger onder leiding van de wraakzuchtige stroper Jack Crade.

Je ziet ze voor je, de mannen, overtuigd van hun eigen gelijk.  Elk met beweegredenen waarvan het aan de lezer is om te oordelen of ze er goed of slecht aan doen. Want hoort een krankzinnige koning wel op de troon? Kunnen rechters en sheriffs wel worden gepasseerd zonder dat dat maatschappelijke risico’s met zich meebrengt en misstanden veroorzaakt? Iggulden neemt geen stelling in en geeft min of meer elk van zijn personages gelijk. Een neutraliteit die overigens de betrokkenheid van de lezer helaas aanzienlijk verkleint en de beleving wat afstandelijk maakt.

Het meest bijzondere aan het boek is toch wel de verzorgde uitgave. Prachtige, kleurige landkaarten sieren de binnenkant van de kaft. Miniaturen verluchten ieder hoofdstuk. Jammer alleen dat de kans vrij groot is dat je het overzicht van Personae Dramatis pas aan het eind van het boek ontdekt. En dat terwijl zo’n schema eigenlijk onontbeerlijk is met al die personages, met hun titels, familienamen en adelijke huizen. Dan is een televisieserie toch een stuk makkelijker te volgen… wie weet.

ØØØOO























Auteur(s): Conn Iggulden 
NUR: Vertaalde literaire roman, novelle 
ISBN: 9789021809779 
Gebonden, € 24,95, 480 pagina's, 2014
Uitgever: Sijthoff

Geen opmerkingen:

Een reactie posten