zaterdag 12 april 2014

Pinkeltje in de Efteling - Studio Dick Laan

Jarenlang waren de boeken van Pinkeltje alleen nog te bestellen als ‘boek op verzoek’, maar nu ligt hij weer in de boekhandels. Met een nieuw avontuur, uitgegeven in een prachtige, nostalgische hardback editie: een frisgeel Pinkeltje voor naast de bruin verschoten exemplaren die al (of nog) in de boekenkast staan. Als je net als ik in de jaren tachtig bent opgegroeid dan waart Pinkeltje ongetwijfeld rond in je jeugdherinneringen.  
Bij het zien van Pinkeltje in de Efteling beging ik meteen een impulsaankoop. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat ik bijna dagelijks (!) nog aan Pinkeltje wordt herinnerd tijdens het lopen langs een rode mierenhoop in het bos (zie Pinkeltje gaat naar Pinkeltjesland) En als je jarenlang een abonnement hebt gehad op de Efteling ben je natuurlijk op voorhand al dubbel gecharmeerd.

En Pinkeltje blijkt niet heel erg veranderd. De –onbekende- auteur is er redelijk in geslaagd de sfeer en uitstraling van weleer om te zetten naar een hedendaags niveau. Pinkeltje in de Efteling is zoals het ‘hoort’ een vlak avontuur volgens het vaste stramien. Weinig diepgang, nog altijd een tikkie oubollig, zij het met iets moderner qua taalgebruik en vooral: goed voor een geborgen gevoel. Toeven in pretpark na sluitingstijd, wanneer alles tot leven komt… wie wil dat nou niet? Pinkeltje moet er van alles aan doen om weer terug te kunnen naar Pinkeltjesland, terwijl hij en zijn nieuwe muizenvriendje Mees worden gedwarsboomd door die gemene meneer Raaf en de kabouters uit het Sprookjesbos.
Een feest van herkenning voor de jonge Eftelingbezoeker in het algemeen (leeftijd 5 tot 7 jaar) en voor de huidige generatie jonge ouders in het bijzonder. Die laatsten zaten waarschijnlijk meer te wachten op de terugkomst van de Pinkeltjes dan hun kleine Ploppertjes dat zaten. 

ØØØOO






















Auteur(s): onbekend/Studio Dick Laan
NUR: Fictie 7 
ISBN: 9789000334643 
Gebonden, € 9,99, 1126 pagina's, 2014
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten