dinsdag 21 februari 2012

De Heksenoorlog trilogie - Maite Carranza

De Clan van de wolvin (1)
De ijswoestijn (2)
De vloek van Odi (3)


De Heksenoorlog is een spannende Young Adult fantasy serie die –hoewel de titels en covers wellicht klassieke fantasy doen vermoeden- zich voornamelijk afspeelt in het heden.

Auteur Maite Carranza is een Spaanse en Spanje is dan ook de plek waar het verhaal begint en grotendeels plaatsvindt. In De clan van de wolvin verdwijnt in een stormachtige nacht op mysterieuze wijze Selene, de moeder van veertienjarige Anaíd. Anaíd komt erachter dat ze niet alleen een machtige heks, maar ook nog eens de  “Uitverkorene” is. Volgens de Voorspellingen van Odi zal deze Uitverkorene de eeuwenoude oorlog tussen de goede Omar heksen en de wrede, bloeddorstige Odish heksen voor altijd beslechten.

Na deze ontdekking komt Anaíd in een stroomversnelling van gebeurtenissen terecht. Er wordt van alle kanten aan haar getrokken en ze belandt tijdens haar opleiding en op de vlucht voor de Odish in allerlei uithoeken van de wereld. Het tweede deel De ijswoestijn staat ietwat los van verloop van de serie; het boek beslaat vrijwel geheel het dramatische (en als verhaal an sich superspannende en meeslepende liefdes-) verhaal van de jonge Selene. Ook zij heeft als jonge heks veel moeten doorstaan -en opofferen.

Anaíd zoekt moeizaam haar weg én zichzelf terwijl ze de drie slechte heksen – de Gravin, Baälat en haar oma, de Ysvrouwe- ieder het hoofd moet bieden. Ze maakt hiervoor een tijdreis en bewandelt het Pad van Om, naar het Rijk der Doden, waar nog nooit een Omar heks levend uit terug keerde. In het derde deel De vloek van Odi gebeurt dan ook het ergst mogelijke. De misleide Anaíd verandert in een slechte Odish heks en alles lijkt verloren. Op verrassende wijze wordt de oorlog tot slot gestreden en beëindigd.

Een vermakelijke, moderne fantasy reeks waarin Carranza zich gebaseerd heeft op bestaande mythen en (Noorse) sagen vermengd met elementen uit haar eigen rijke fantasie. Vlot en filmisch geschreven, met veel interessante en grappige personages. Hoofdpersoon Anaíd is –gezien de verkeerde kant die ze dreigt op te gaan- eigenlijk niet eens altijd de meest sympathieke. Toch blijf je als lezer erg bij haar ontwikkeling betrokken en is vereenzelviging met haar opvallend makkelijk…  Ook voor volwassenen.

ØØØOO


























































Auteur(s): M. Carranza
NUR: Fictie 13
ISBN: 9789056724283
Paperback (3x), € 17.50, 2011
Uitgever: Signatuur

2 opmerkingen: