zondag 19 februari 2012

Crossed - Ally Condie

Het persoonlijk langverwachte vervolg op Matched, waar in de totalitaire Unie de onmogelijke liefde tussen Burger Cassia en Dwaling Ky tot bloei komt ondanks de extreem strenge controles en nietsontziende ingrepen van de Autoritieiten.

In dit tweede deel Crossed slaat schrijfster Condie de weg in die leidt naar verzet.  Letterlijk, want Cassia en Ky weten apart van elkaar te ontsnappen in de Verdoemenis, waar de controle van de Unie minder lijkt. Gedreven door hun allesoverheersende liefde vinden ze elkaar, maar -zoals dat helaas gaat in het leven- hun liefde wordt algauw op de proef gesteld wanneer pijnlijk duidelijk wordt dat hun levensdoelen niet overeen komen. Cassia wil niets liever dan de mythische Opstand vinden om zich daarbij aan te sluiten. Terwijl Ky juist zo zijn persoonlijke redenen heeft de Opstand te wantrouwen en bovenal te mijden.

Tijd om hier lang bij stil te staan hebben ze niet aangezien de Unie ze moordend op de hielen zit en ze ook nog de verantwoordelijkheid voor hun reisgenoten dragen. Ze kiezen, maar hun keuze leidt onvoorzien en onverwacht tot wederom ondergeschiktheid aan  anderen. Ditmaal echter voor het algemeen goed, zoals hopelijk in deel 3 zal gaan blijken.

In afwisselend perspectief komen Cassia en Ky steeds aan het woord. Zo wordt de innerlijke worsteling die ze beiden ervaren mooi in beeld gebracht. Het inzicht dat liefde soms niet genoeg is, dat keuzes niet altijd definitief zijn en dat wat goed is voor de een niet altijd goed is voor de ander. De onvermijdelijke patstelling. Door de extreme situatie zijn ze gedwongen de weg naar gauw volwassenheid gauw te nemen. In een wereld waarin gevoelens en gedachten het enige persoonlijke bezit zijn, is het opgeven hiervan bijzonder schrijnend.

Crossed is door zijn setting in de woeste natuur minder futuristisch en bevreemdend dan zijn voorganger. Die klinische sfeer was wat Matched zo bijzonder maakte en daardoor is dit vervolg automatisch iets minder origineel. Daar staat wel weer tegenover dat dit boek beduidend meer actie bevat en bovendien weer bol staat van de spanning. Daarbij maken de innerlijke reflectie en de poëtische en filosofische beschouwingen dat dit boek ver boven de gemiddelde (fantasy/romance) Young Adult serie staat.  Deel 3 zal hopelijk minder lang op zich laten wachten.

ØØØØO




















Auteur(s): Ally Condie
Ondertitel: niets is wat het lijkt
NUR: Fictie 15+
ISBN: 9789047704027 
Paperback, € 16,95, 288 pagina's, 2011
Uitgever: Lemniscaat, Uitgeverij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten